Младите българи са употребявали най-много канабис в последната година, но

...
Младите българи са употребявали най-много канабис в последната година, но
Коментари Харесай

В България се употребява най-много канабис от всички наркотици

Младите българи са употребявали най-вече канабис в последната година, само че хероинът праща най-вече хора в клиники – това демонстрира годишният отчет на Европейския център за мониторинг на опиати и наркомании (EMCDDA).

Канабис са опитвали 10.3% от хората на възраст сред 14 и 34 години; следват го MDMA с 3.1% и амфетамини с 1.8%. Процентът пораства в последните години, започвайки от към 3% през 2005 година

Сред влезлите в клиники за рехабилитация българи обаче 58% употребяват главно хероин, 13% амфетамини и 10% - канабис.

Хероинът – по-малко нови наркомани, само че по-голяма заплаха

Броят на новите случаи на търсене на лекуване за приложимост на хероин е дребен спрямо предишното, нивата на инжекционна приложимост понижават, а през последното десетилетие броят на новите случаи на ХИВ инфекции, свързани с инжекционна приложимост на опиати, понижава всяка година с към 40%.

Но в редица страни, изключително в Източна Европа, даването на ефикасни ограничения за понижаване на вредите и лекуването е към момента незадоволително. Освен това през последните 5 години се следи общо повишаване на броя на смъртните случаи, свързани с приложимост на опиати, като това повишаване визира всички възрастови групи над 30 години. Показателите за предлагането на опиати разкриват, че опасността евентуално се задълбочава, сочи отчетът за цяла Европа.

Откритите през последните години в България, Чехия, Испания и Нидерландия лаборатории за произвеждане на хероин от морфин с потребление на оцетен анхидрид, дружно с повишаването на броя на конфискациите на морфин и опиат демонстрират, че известни количества хероин към този момент се създават по-близо до потребителските пазари в Европа.

Повече синтетични опиоиди

Развиващата се понастоящем опиоидна зараза в Съединените щати и Канада е обвързвана главно с използването на синтетични опиоиди, и по-специално на производни на фентанил. Това не е по този начин в Европа, само че в тази област съществуват мотиви за угриженост, предизвестява организацията. Около 50 нови синтетични опиоида са били докладвани посредством системата на Европейски Съюз за ранно предизвестие за нови психоактивни субстанции.

Много от тези субстанции се свързват с остри отравяния и смъртни случаи. Някои от тях, като да вземем за пример карфентанилът, имат извънредно огромна мощ на деяние, което значи, че могат да бъдат пренасяни нелегално в доста дребни количества, които са сложни за разкриване, като в същото време са задоволителни за производството на хиляди дози.

Освен това има данни, че синтетични опиоиди, които нормално се употребяват като медикаменти, получават по-голямо значение за казуса с опиатите в доста елементи на Европа; тези субстанции включват лекарства, употребявани за субституираща терапия и като болкоуспокояващи средства.

Пазарът на кокаин пораства

Както броят на конфискациите, по този начин и иззетите количества от опиата понастоящем са на рекордни равнища. Кокаинът влиза в Европа чрез многочислени направления и начини, само че измежду тях изпъква повишаването на трафика на огромни колета, пренасяни с контейнери през огромните пристанища. За нарасналата досегаемост на опиата приказват и най-високите за последното десетилетие оценки за чистотата на кокаина на равнището на разпространяването на дребно.

На пазара са навлезли по-малки групи, употребяващи разнообразни осведомителни технологии като криптиране на данни, уеб страници за анонимна продажба, обществените медии за разпространяване и криптовалути. Предприемчивостта на участниците в конкурентния пазар на кокаин намира отражение в следените новаторски тактики за разпространяване, като да вземем за пример центрове за обслужване по телефона, ангажирани извънредно с разпространяването на кокаин. Тези нови способи, наподобява, отразяват в известна степен софтуерните промени, следени в други области, наранени от всеобщата приложимост на смарт телефони: евентуална " юберизация " на търговията с кокаин — конкурентен пазар, на който продавачите се конкурират, като оферират спомагателни услуги като гъвкави благоприятни условия за бърза доставка

От 2014 година насам броят на новите пациенти, постъпили на лекуване за проблеми, свързани с приложимост на кокаин, въпреки и към момента релативно дребен, е повишен с повече от 35 %, като нарастване е регистрирано в към две трети от страните.

Канабисът

Канабисът е един от най-утвърдените опиати в Европа. Това е най-широко използваният противозаконен опиат, като съвсем 20 % от лицата във възрастовата група сред 15 и 24 години оповестяват, че са употребявали канабис през последната година. В интернационален мащаб и в границите на Европа канабисът продължава да е тематика на забележителен интерес от страна на органите, определящи политиката, и обществеността, а следените нови трендове са мотив за диспути по отношение на това по какъв начин обществото би трябвало да противодейства на това вещество.

Участието на пазара на канабис постоянно е движещ фактор за младежката престъпност, както и източник на доходи за проведената престъпност. Наред с това се разви нашето схващане за евентуалните опасности за здравето, свързани с използването на канабис, изключително измежду младежите. Понастоящем канабисът е веществото, което се показва най-често от постъпилите за първи път в профилирани центрове за лекуване за приложимост на опиати като съществена причина да търсят помощ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР