Млади учители, които да задържат вниманието на децата в час;

...
Млади учители, които да задържат вниманието на децата в час;
Коментари Харесай

Млади учители, леки раници, финансова грамотност - какво искат деца от депутати

Млади учители, които да задържат вниманието на децата в час; обучение, което да е обвързвано с бъдещето професионално развиване на учениците; часове по финансова просветеност най-малко един път седмично и по-леки раници - това са част от настояванията на учениците от Детската лидерска академия, които бяха показани на депутатите от парламентарната просветителна комисия и отрасловия зам.-министър Таня Михайлова в Народното събрание през днешния ден.

Исканията на учениците от Детската лидерска академия - взаимен план на Министерството на образованието и науката (МОН), Софийския университет " Св. Климент Охридски " и Българската академия на науките (БАН); са дефинирани след техни лични изследвания по три проблеми полета - учители, новост на образователното наличие и практическа устременост на образователния материал. За две години в академията са взели участие 90 възпитаници от девет учебни заведения.

Млади, само че забавни учители

За млади, само че добре готови учители, упорстват учениците Борис, Цветелина, Кристиян и Мария. Според тях е добре преподавателите да задържат вниманието на учениците и да ги карат да вземат участие в просветителни развой, като ги разделят на групи съгласно стиловете на учене - образен, аудиален и кинестетичен. Учениците оферират и структуриране на часовете съгласно известната техника за ръководство на времето " Помодоро " - на всеки 20 минути учене да има 5 минути отмора.

Предложението за възрастта на учителите бе оборено от депутати от Българска социалистическа партия. Според Ирена Анастасова, която е някогашен шеф на 125 СУ " проф. Боян Пенев " в София, по-възрастните учители имат по-голям опит и са станали по-търпеливи към учениците. Колегата й проф. Анелия Клисарова, която е някогашен ректор на Медицинския университет във Варна, пък сподели, че учащите вършат преподавателите млади.

Не се видяха вдигнати ръце на въпрос към децата кои от тях биха станали учители. Предпочитаните специалности се оказаха програмист, доктор, проектант. Зам.-министър Таня Михайлова пък изиска хрумвания от учениците по какъв начин да стимулират младежите да стават учители.

Часове по финансова просветеност

Другото искане на децата към властимащите е образователните стратегии да бъдат по-актуални, да ги приготвят за бъдещето, а не за времето " отпреди 50 години ". Едното предложение е да се учи връзката сред обособените предмети, другото - за специалностите на бъдещето.

По един час седмично по финансова просветеност да имат всички възпитаници от 1 до 12 клас оферират децата Станислав, Албена, Валери и Петър от лидерската академия. Идеята е учениците да се научат да възнамеряват разноските си по отношение на приходите, да поемат плануван риск и да могат да си слагат финансови цели.

 Депутатите слушаха и поучаваха.
© Юлия Лазарова

Депутатите слушаха и поучаваха.

В отговор зам.-министърът на образованието разгласи, че се чака такава пилотна стратегия, само че за горните класове. Депутатът от " Обединените патриоти " проф. Милен Михов, който е учител във Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ", даде образец, че хората могат да са финансово грамотни и без образование в учебно заведение - описа за дядо си Михо, който бил елементарен селяндур единствено с учебно обучение, само че знаел, че равнищата би трябвало да се застрахова при риск от град.

Леки раници

Децата желаеха да се реши казусът с тежките училищен раници, а депутати се пробваха да ги убедят, че и от тях зависи решението. Зам.-министър Таня Михайлова пък даде обещание шкафчета в учебните заведения.

Депутатът от " Обединени патриоти " проф. Станислав Станилов, който е археолог с голям брой научни изявления и дълготраен началник на разкопките в Плиска, описа за внучка си - първокласничка, също с тежка раница. " Ако сме богата страна, можем да създадем по този начин, че учебниците да се употребяват до 5 часа единствено в учебно заведение. Ако има публичен консенсус, до няколко години казусът може да се реши като за изработка на учебници и на раници се употребяват по-леки материали ", сподели още проф. Станилов.

" Ако си мислите, че в живота няма да имате тежки раници, които различен да цялостни - грешите. Ще имате раници, които се назовават работа, семейство, налози, публични отговорности. Научете се да си подреждате раниците ", посъветва проф. Милен Михов учениците. Той описа, че още не може да научи щерка си да си вади от раницата учебниците, които не и трябват в същия ден.

Депутатът от ГЕРБ Ася Пеева, която има 23 години училищен стаж, посъветва децата да пишат на листи, вместо на тетрадки, както и да се уговарят със съучениците си да носят по един учебник на чин.

Депутатски съвет: животът е изпитание

Депутатите дадоха и някои препоръки на учениците. Проф. Иво Хростов, който е депутат от " Българска социалистическа партия за България " и учител в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ", сподели на децата да не се преценяват с неолибералната вълна, че образованието би трябвало да бъде наслаждение. " Животът е стълба нагоре. На база на усилието идва удоволствието ".

" Един ден в живота всичко могат да ви откраднат - къщата, колата. Но каквото знаете, не могат да ви го вземат. Затова трупайте благосъстояние ", сподели проф. Станислав Станилов. Колегата му проф. Милен Михов пък изясни на учениците какво е същински водач - освен да посочва казуса, само че да споделя решението и да може да убеждава хората да му имат вяра.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР