Млади лекари от УМБАЛ-Бургас организираха акция за кръводаряване, с която

...
Млади лекари от УМБАЛ-Бургас организираха акция за кръводаряване, с която
Коментари Харесай

Лекари от УМБАЛ-Бургас дариха кръв за свои пациенти

Млади лекари от УМБАЛ-Бургас проведоха акция за кръводаряване , с която би трябвало да бъдат подкрепени незабавни случаи на пациенти . Става дума най-вече за заболели хора, които се нуждаят от кръвопреливане или планова интервенция, само че нямат близки и родини , към които да се извърнат за помощ.

В първия ден на акцията се включиха 10 лекари , които призоваха свои сътрудници от други лечебни заведения да създадат същото. Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ-Бургас е единственото в региона и обезпечава кръв и кръвни артикули за 12 лечебни заведения .

Д-р Димитър Буковинов е специализант в Отделението и работи с кръводарители всеки ден. Винаги, когато сътрудниците му изпитват дефицит на кръв, ляга на кушетката. Откакто работи в болничното заведение, е дарявал няколко пъти .

„ От кръв постоянно има потребност, в това число всички и разнообразни кръвни групи. Кръводаряването е потребно за организма, а чувството, че правиш положително на чужд човек е несравнимо. Нека повече младежи да бъдат постоянни донори “ , прикани той.

В акцията се включи и доктор Димитър Рибов , експерт по клинична хематология. В неговото поделение най-често постъпват пациенти, нуждаещи се от непрекъснато кръвопреливане, защото в това се състои тяхното лекуване.

Д-р Светослав Тодорв. Снимка: УМБАЛ-Бургас Иванка Цолова. Снимка: УМБАЛ-Бургас Д-р Емануела Илиева. Снимка: УМБАЛ-Бургас Д-р Димитър Рибов. Снимка: УМБАЛ-Бургас Д-р Йоан Иванов и доктор Лъчезар Иванов. Снимка: УМБАЛ-Бургас Д-р Йоан Иванов. Снимка: УМБАЛ-Бургас Д-р Димитър Буковников

И през днешния ден има такава жена – 72-годишната Иванка Цолова от село Полски извор, която постъпва в отделението с хемоглобин 40, при норма най-малко 120. Тя се лекува с кръвопреливане най-малко два пъти в месеца. Няма близки – децата ѝ са в чужбина. За нея се грижат съседите. 

„ Те са същински ангели за мен. Пазаруват ми, печка палят, водят ме до болничното заведение. Искам особено да им благодаря. А това, че през днешния ден лекарите дават кръв за нас, това за мен е подарък. Благодарение на донорите пребивавам! Призовавам всички, които са здрави и нямат проблеми – дано да подаряват, за такива хора като нас “ , сподели през днешния ден тя.

Над 40 души се нуждаят от кръвопреливане единствено за ден в Бургас, като те се лекуват във всички лечебни заведения в района, оповестяват още от болничното заведение.

Обикновено за незабавни пациенти се провеждат акции от техни близки , само че плановите нещата се случват доста по-трудно, макар че техният брой също е огромен.

В първия ден на акцията се включиха също: доктор Йоан Иванов, специализант по хирургия, доктор Лъчезар Иванов от Спешно поделение, доктор Стефани Шкетиева от Отделение по правосъдна медицина, доктор Емануела Илиева от Отделение по гастроентерология, доктор Мариана Русева от Отделение по физиотерапия, доктор Светлозара Георгиева от Първо поделение по педиатрия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР