Младежката безработица в световен мащаб рязко нараства, като във втората

...
Младежката безработица в световен мащаб рязко нараства, като във втората
Коментари Харесай

Не работят, не учат, не се обучават: Светът има сериозен проблем с младите

Младежката безработица в международен мащаб внезапно нараства, като във втората по величина стопанска система – Китай – тя е рекордно висока. Още по-проблематичен е по-малко известният коефициент Neet, който мери каузи на младежите, които не работят, не учат и не се образоват, написа Financial Times.

Нарастващият % на Neet би трябвало да бие паника на всички места. В международен мащаб този индикатор тихомълком надвиши 20% – равнище, невиждано от съвсем две десетилетия. А работата постоянно е несъответствуваща, зле платена и най-вече неофициална, съгласно Международната организация на труда. Не са единични случаите на млади експерти, даже такива с добита докторска степен, да се хващат на неквалифицирана работа на повърхностен работен ден.

Това намаление на квалификацията на работните места е присъщ стопански белег, изключително за стопански системи с по-ниски приходи този проблем е необятно публикуван. Но и по-развитите, като някои елементи на Съединени американски щати, също не са ваксинирани.

Залогът е най-голям за най-бедните и нестабилни стопански системи, като Нигер, Йемен и Сомалия, където внезапното повишаване на равнищата на безработица води до пагубни стопански и обществени последствия. В момента този проблем се изостря от прекалено високите цени на храните и силата.

Във време на многочислени разтърсвания по-високите равнища на Neet в допълнение ускоряват острата накърнимост. Това важи за недиверсифицираните, подвластни от ресурсите и небалансирани във връзка с пола стопански системи. В международен мащаб 32% от младите дами са неактивни спрямо към 15% от младите мъже. В Южна Азия обаче разликата главозамайваща – 53% против едвам 6%.

Икономическите последствия от този дисбаланс са съществени. Нарастващите равнища на неравнопоставеност ще доведат до понижаване на продуктивността, което води до по този начин наречения капан на междинните приходи. Когато продуктивността на страните е ниска, стопанската система като цяло не доближава по-високи приходи. Сравнете икономическата динамичност на Ирландия и Южна Корея с хроничните разтърсвания в Мексико и Аржентина.

Дигитализацията и обвързваните с нея работни места в „ платинената стопанска система “ могат да извърнат наклонността на повишаване на равнищата на Neet в международен мащаб. Високотехнологичната активност е повече от работа. Според икономиста Енрико Морети за всяко ново високотехнологично работно място в даден град се основават пет спомагателни невисокотехнологични работни места.

Въпреки това в голям брой разрастващи се стопански системи достъпът до цифрови технологии остава зашеметяващо невисок, изключително в селските региони, в това число в огромни стопански системи като Индия. Цифровите нововъведения носят и заплаха за някои служащи, защото могат да забавят заплатите, бързо да трансформират работните задания или изцяло да отстранен работните места.

Политиците обръщат внимание на наклонността. Южна Корея да вземем за пример показа своя „ Нов курс за индивида “, който има за цел да се оправи с последствията за пазара на труда от енергийния преход и по-голямата цифровизация. Целта е това да стане основно посредством образование и обезпечаване на ексцентричните форми на претовареност.

В последна сметка триумфът в намаляването на коефициента на безработица ще зависи от съответния подтекст. За някои стопански системи, като тази на Мексико и Индия, подобряването на капиталовия климат за задграничните компании – и преливането на познания, които те носят – би дало приоритет на образованието.

По-добрите резултати в региона на образованието и пазара на труда, които подтикват нововъведенията и продуктивността, са от голяма важност. Без по-нататъшно схващане и справяне с казуса с коефициента на безработица растежът и благосъстоянието ще бъдат в застой.

Повишената финансова неустойчивост, възходящите разноски по заемите и геополитическите разтърсвания могат да значат, че предстоят поредни и многочислени разтърсвания. В този подтекст коефициентът Neet е значим знак за необятен набор от уязвимости за младежите – и главен барометър за благосъстоянието на идващото потомство.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР