Млад афганистански журналист е спасен от талибаните от украински военен

...
Млад афганистански журналист е спасен от талибаните от украински военен
Коментари Харесай

Режимът на талибаните: Документален филм разказва за ужаса в Афганистан

М лад афганистански публицист е избавен от талибаните от украински боен психолог на име Ирина. 

Това се споделя в документалния филм, продуциран от Юна Лий. Лентата бе снимана във Вашингтон и Орландо, Флорида. Проектът беше реализиран през април 2022 година, разказва  Voice of America (VOA) .   

“Украйна беше безусловно отвън мислите ми, отвън живота ми, отвън въображението ми преди 16-ти август. Казвам се Фатема Хосейни. Аз съм на 28 и съм от Афганистан. Родена съм в Бамиан, това е провинция в Афганистан. По време на войната през 1994 година, родителите ми емигрираха в Иран, тъй че бях отгледана надалеч от родния си дом. Когато бях на 10 години, родителите ми се завърнаха в Афганистан ”, споделя младата дама.  

Историята на Фатема Хосейни е част от план, озаглавен “Fatema ” ( “съдба ” - дословен превод от китайски ез. - бел. ред.), който визира тематиката за силата на човешкия дух по време на спор.  

“Аз съм Ирина, психолог съм. Преди да стартира войната живях и работих в Киев, Украйна. Била съм в Индия, Бахрейн, Афганистан, Сирия, Ирак, Иран. Една от дилемите ми беше да договарям с терористи за замяна на военнопленници, с цел да можем да вземем телата на починалите ”, споделя медицинският чиновник пред VOA

“Виждала съм войни в други страни. Тежко е, за тези, които в никакъв случай не са били готови за обстоятелството, че няма да имат вода, храна, покрив над главата си, движимости от първа Необходимост ", показва Ирина.  

“Беше прекрасен ден. Събудих се, подготвих се, отидох на работата. Около 13:00 ч. разбрахме, че президентът е напуснал страната ”, спомня си Фатема.

“Талибаните бяха навлезли в Кабул. Реших да се върна вкъщи, само че беше прекомерно късно, тъй като те към този момент бяха в града и се возеха в колите на полицейските чиновници, бяха цялостно въоръжени ”, показва тя. 

" Това беше моментът, в който осъзнах, че съм изгубила свободата си. Честно казано, даже не мислех за себе си, мислех за татко ми, тъй като той служи в армията съвсем 12 години ", споделя още Фатема. 

Станах очевидец на фрагменти, изобразяващи хиляди хора, чакащи да преминат незаконно границата, с цел да отидат в Пакистан. Беше толкоз ужасно и ужасяващо, разяснява младата жена. 

Документалният филм наблюдава и срещите на Фатема с нейните спасители.  

Повече по тематиката гледайте във видеото. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР