Митрополит Теодосий от Йерусалимска Патриаршия с призив към БПЦ да

...
Митрополит Теодосий от Йерусалимска Патриаршия с призив към БПЦ да
Коментари Харесай

Митрополит Теодосий от Йерусалимска Патриаршия: САЩ говорят за ценности и права на човека, а наложиха вето за прекратяване на огъня в Газа

Митрополит Теодосий от Йерусалимска Патриаршия с апел към БПЦ да вдигне глас против геноцида в Газа

Автор: Мария Мусорлиева, " Евроком "

Негово Високопреосвещенство Севастийският митрополит Теодосий (Хана), палестинец по генезис, е православен архиерей към Йерусалимска Патриаршия, наоколо до линията Газа. През 2017 година митрополит Теодосий е гостувал в България.

– Добър вечер, Ваше Високопреосвещенство, владико Теодосий.

– Благодаря за тази покана, усещам се горделив, че приказвам пред една българска телевизия за българския народ. Искам да употребявам тази опция да изкажа благодарност и признателност към Българската Православна Църква и към целия български народ.

– Благодарим Ви доста и ние, Ваше Високопреосвещенство, за труда, който положихте да влезете в студиото.

Какво се случва с християните в Газа и изобщо в Близкия изток и те изобщо дали ще съумеят да честват Коледа?

– Преди да отговоря на този въпрос, желая да поздравя всички християни в България и целия свят по този случай. Искам от вас да се молите за Палестина и Газа, всички да вдигнем глас срещу тази война, да спрем тази война, тъй като цената на тази война заплащат най-много децата и мирните хора.

Ранени след бомбардировка на болница в Газа, при която умират стотици

Християните тук в Палестина са 100% християни и 100% палестинци, те принадлежат на тази земя, те са и палестинци, и християни. Ние не сме малцинство в нашата татковина. Ние сме срещу някой да ни гледа като малцинство в нашата татковина, в Палестина, ние сме част от тази татковина, както и от целия район. Заради събитията към нас в действителност някои хора гледат на нас като малцинство, ние сме срещу това и не желаеме това да стане.

Предизвикателствата пред палестинските християни са същите, каквито са пред целия палестински народ. Ние мечтаем най-сетне тук да има правдивост за целия палестински народ и най-сетне да се реализира най-дълго чаканата фантазия палестинският народ да разполага със свободата си в тази Свещена земя.

– Тъй като Вие сте част от Йерусалимската Патриаршия, тя какви стъпки подхваща за мира в линията Газа?

– Първо, ние призоваваме войната да спре. Всички водачи на църквите в Палестина оповестиха тази година да няма никакви празненства, единствено молебствия. Това направиха като знак срещу войната и взаимност с роднините и родителите на починалите в тази война и против тези експанзии против църквите в Газа, където хората търсят леговище.

– Да, църкви и лечебни заведения.

– В Газа има една православна черква, която е доста остаряла, издигната през 4 век, църквата „ Свети Порфирий “. Много цивилни хора търсиха леговище в тази черква. Израел бомбардира прилежаща на църквата постройка и бяха убити 18 души в тази бомбардировка.

Унищожената след бомбардировката постройка

 

Опело на убитите при бомбардировката

В Газа има две църкви – едната е православна черква, другата е католическа. Християните в Газа са към хиляда души, всички напуснаха своите къщи, тъй като бяха разрушени. От самото начало на войната те към този момент няма къде да живеят и са в църквите – 500 в православната черква и 500 в католическата.

Положението в Газа е пагубно освен за християните, за всички хора там няма нито едно място, където може човек да каже, че е несъмнено и може да остане в него. Това не е елементарна война, нито елементарна борба и експанзия. Това е мъчение на палестинския народ, с цел да го изгонят от личната му татковина.

– Мюсюлмански и православни духовни водачи вършат неистови старания за мир. Кой пречи?

– Този, който пречи на мира, в случай че желаеме да приказваме искрено, не е единствено Израел, само че и Съединените Щати. Америка носи отговорност – и морална, и политическа – че войната продължава и до през днешния ден. Преди няколко дни в Съвета за сигурност имаше предложение за преустановяване на огъня и всички, съвсем всички, гласоподаваха „ за “, а Съединените Щати наложиха вето и провалиха и попречиха на тази самодейност.

Странно и учудващо за мен е по какъв начин страна като Съединените Щати през целия ден говорят за права на индивида и за полезности, и в това време пречи за преустановяване на огъня в тази война, в която заплащат най-вече децата.

– Има ли евреи, които поддържат палестинците?

– Разбира се, има такива евреи и при нас тук, в Йерусалим, и на всички места в целия свят. Тези милиони стачкуващи, които излизат и вземат участие в тези демонстрации – мюсюлмани, християни, евреи, и от всички религии, те всички са срещу тази война и приканват към преустановяване на огъня.

Митрополит Теодосий с Негово Светейшество Неофит. Снимка: списък

– Последен въпрос имам, кои църкви най-вече поддържат Йерусалимската Патриаршия? Може да са и от други религии, несъмнено, само че главно кои християнски църкви, на кои страни?

– Всички църкви в Палестина са на едно мнение, единомислещо всички са срещу войната и приканват тази война да бъде спряна. Тук е Свещената земя, тук е Витлеем, тук е роден Иисус Христос, сега тази земя кръвоточи поради войната, по тази причина ние призоваваме всички от целия свят, всички църкви, да поставят старания тази война да бъде спряна.

Много църкви в целия свят, православни, католици, англикани, всички имат връзка с нас и показват мнение срещу тази война, и ние се надяваме Българската Православна Църква да вдигне глас срещу тази война и да приканва към прекъсването на тази война, да желае прекъсването на войната.

Това не е политическа цел, това е човешка, това е морална и на първо място това е християнска задача. Ние сме срещу войните, срещу насилието, срещу убийствата под каквато и да е форма.

– Много благодаря, Ваше Високопреосвещенство, искам Ви здраве и, несъмнено, Ви давам думата да кажете нещо за нас в края.

– Поздравяваме всички, които желаят прекъсването на тази война в целия свят, изключително поради това, че през днешния ден има интернационална самодейност за митинг в поддръжка на палестинския народ. Поздравяваме всички съзнателни хора, които приканват към прекъсването на войната.

– Благодарим доста, Ваше Високопреосвещенство.

Инфо: Телевизия Евроком, „ Балотаж “, 11.12.2023 година,

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР