Митрополит Николай Пловдивски, по-известен като Ники Ролекса заради скъпия златен

...
Митрополит Николай Пловдивски, по-известен като Ники Ролекса заради скъпия златен
Коментари Харесай

Духовници и миряни против Митрополит Николай Пловдивски да е патриарх. Бил лекуван в психиатрия

Митрополит Николай Пловдивски, по-известен като Ники Ролекса поради скъпия златен часовник, който носеше като млад епископ, не става за патриарх съгласно множеството духовници и миряни, настояват източници на „ Уикенд ”.
Твърде доста обстоятелства от биографията му и от държанието му го вършат неизбираем за патриарх, макар ширещото се мнение, че има огромни шансове да наследи дядо Неофит.
За разлика от по-старите членове на Синода Пловдивският епископ няма досие и не е бил ухо на Държавна сигурност. Но пък татко му е работил в комунистическите секрети служби и е управлявал взвод в алените барети – така наречен Специално отделение за битка с тероризма.
Докато отбива военната си работа Николай извършва влиятелната служба – радист, като евентуално е бил организиран за това от татко си. После учи богословие в Софийския университет, както и в Московската духовна академия.
Изборът му за епископ през 2007 година е придружен от скандал, тъй като Богдан Кръстев, президент на фондация „ Св. Архангел Михаил “, афишира, че като юноша духовникът е бил лекуван в психиатрията на 4-ти километър в София.
През годините владиката непрестанно демонстрираше под мантията си скъпи аксесоари – с изключение на Ролекса, той носеше ризи със златни копчета. Сред греховете на владиката е, че раздаваше на кило несъществуващи в църквата архонтски трофеи на противоречиви персони като аления олигарх и почетен консул на Русия в Пловдив Георги Гергов и оръжейния търговец и дълготраен издател на партийния орган на Българска социалистическа партия в. „ Дума “ Петър Манджуков.
А върхът на сладоледа е, че Николай Пловдивски е много непосредствен с съветската посланичка Елеонора Митроанова, а тя постоянно му гостува в Пловдивската митрополия и върви с него на разнообразни събития. Напоследък владиката се пробва да се дистанцира от съветската си връзка и да показва евроатлантическа ориентировка, като клейми войната на Русия против Украйна и зове за мир сред двата православни приятелски народа.
Историята обаче помни, че още с идването си като дипломат в София Митрофанова отиде на крайници при Николай, а той я подари с икона на Света Богородица.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР