Митрополит Арсений ще бъде тържествено посрещнат днес в Сливенска епархия,

...
Митрополит Арсений ще бъде тържествено посрещнат днес в Сливенска епархия,
Коментари Харесай

Посрещат тържествено митрополит Арсений в Сливенска епархия

Митрополит Арсений ще бъде тържествено посрещнат през днешния ден в Сливенска епархия, оповестиха от канцеларията на Митрополията.

Духовници ще посрещнат новия Сливенски митрополит в храма " Света Троица " в сливенското село Крушаре в 16:00 часа. Кметът на Сливен Стефан Радев ще привества новия сливенски архиерей от 17:00 часа пред паметника на Хаджи Димитър дружно с представители на институции в града. След церемонията на площада в катедралния храм " Св. Димитър " ще се състои въдворяване на новия епископ и вечерна работа. На гроба на митрополит Йоаникий ще се извърши заупокойна молитва, след което Негово високопреосвещенство Арсений ще бъде посрещнат в Митрополията.

Знеполският свещеник Арсений беше определен със седем гласа от митрополитите от Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП). За него гласоподаваха Великотърновският митрополит Григорий - наместник-председател на Светия синод, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков.

Изборите за нов Сливенски митрополит бяха планувани за повторно. На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен гласоподавателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския свещеник Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския свещеник Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.

Свещеници, епархийски гласоподаватели и миряни стачкуваха в Сливен, Ямбол, Бургас и София против касирането на избора. Имаше и контрапротест в поддръжка на решенията на Светия синод.

На 19 март на съвещание Светият синод на БПЦ-БП насрочи нови избори - на 19 май епархийски избор на нов митрополит на Сливен и на 26 май - каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. Епархийският избор на 19 май дефинира двамата претенденти Знеполският свещеник Арсений и Мелнишкият свещеник Герасим.

Новоизбраният Сливенски митрополит Арсений наследява на поста митрополит Йоаникий, който умря на 9 януари т.г.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР