15-годишно момиче от Бургас, с рядко заболяване на дебелото черво,

...
15-годишно момиче от Бургас, с рядко заболяване на дебелото черво,
Коментари Харесай

15-годишно момиче от Бургас има нужда от средства за животоспасяваща операция в Турция

15-годишно момиче от Бургас, с рядко заболяване на дебелото черво, има потребност от средства за животоспасяваща интервенция в Турция.

Заради блуждаене по лечебни заведения, няколко сбъркани диагнози и несполучлива интервенция, положението на Натали се утежнява сериозно.

Момичето, което е и с детска церебрална парализа, всеки ден се бори за живота си.

Силни болки в корема преди 5 години, дават сигнал, че Натали има проблем.

" В началото болките бяха веднъж дневно и беше като бъбречна рецесия, тежка бъбречна рецесия. Веднага с нея тръгнахме по лекари и лечебни заведения, и проучвания ", съобщи Калояна Канариева, майка на Натали.

Лутат се сред лечебни заведения и диагнози в София, Варна, Стара Загора и Бургас.

" В процеса на циркулиране по детските гастроентеролози и детските хирурзи, тя стартира да има болки не просто всеки ден, а всеки час. Поставиха се няколко разнообразни диагнози от лекарите ", добави Калояна Канариева.

В частна болница в Бургас изследвали дебелото черво в целокупност, само че отказали да лекуват Натали поради неналичието на експерти. Момичето въпреки всичко получило точна диагноза.

" Рядък тип на болест на Хиршпрунг и за жалост е обхватно цялото ѝ дебело черво. При тази болест единственото решение е интервенция ", добави Калояна Канариева.

Направили я в София.

" За голямо страдание интервенцията не беше сполучлива. Детето се утежни доста, получи тежко инфектиране на остатъка от дебелото черво, тежка бактериална зараза, загнояване и в действителност лекарите решиха, че в нашия случай е по-добре да се потърси болница в чужбина ", разяснява Калояна Канариева.

Открили такава в Турция. За да бъде оперирано момичето обаче са нужни 45 хиляди евро - сума, непостижима за самотната майка.

От Фонда за лекуване на деца не я покриват, защото интервенцията може да се извърши и у нас, а околните упорстват това да стане в Турция, поради несполучливия опит в България.

Здравната каса не покрива лекуването на тази болест, нито скъпите медикаментите за нея. Досега благодарение на донори за интервенцията в Турция са събрани 20 хиляди евро, само че са нужни още толкоз.

" На Натали времето ѝ изтича, тъй като дебелото ѝ черво повече не действа, оттова заболяването потегли да се популяризира като конвулсии към хранопровода, тя спря да се храни и всеки ден е значим ", съобщи майката на Натали.

В идеята за спасяването на детето се включват и от нейното учебно заведение.

" Натали е доста добра ученичка и ще се радваме да има повече положителни хора и да оказват помощ за идеята. Вярваме всички, че тя ще се оправи ", разяснява Валя Мантарева, шеф на Помощно учебно заведение " Отец Паисий ", Бургас.

Последната вяра за момичето е сумата да бъде събрана.

" Всяко дете има право на живот и то живот без болежка и чакаме интервенцията този път да е сполучлива ", сподели още Калояна Канариева, майка на Натали.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР