Митове за тялото: 1. В допълнение към 4-те вкусови рецептора

...
Митове за тялото: 1. В допълнение към 4-те вкусови рецептора
Коментари Харесай

Развенчаваме 31 мита с тези любопитни факти

Митове за тялото:

1. В допълнение към 4-те вкусови рецептора за горчиво, солено, сладко и кисело, езикът може да усети и още една вкусова група, позната като умами – чувство, провокирано от глутаматите, които се съдържат във ферментиралите храни.

2. Храненето преди плуване не усилва риска от мускулни крампи. По-вероятно е да се получат след банкет на алкохол и плуване.

3. Захарта не предизвиква хиперактивност. Няколко изследвания са потвърдили, че няма разлика в държанието на децата при банкет на захар, даже при по-чувствителните от тях.

4. Умствените качества не са изцяло разграничени сред лявата и дясната страна на мозъка. Всъщност, в случай че едната от страните е засегната в ранна детска възраст, другата може да одобри част от нейните функционалности.

5. Не при всеки човек са нужни 8 чаши вода на ден. Количеството зависи от тежестта, равнището на интензивност, топлината и влажността в околната среда.

6. Не е правилно, че дъвката се усвоява за 7 години. Истината е, че дъвката се усвоява от храносмилателната система като всяка друга трудносмилаема храна.

7. Алкохолните питиета дават на тялото чувство за топлота като уголемяват кръвоносните съдове и подтикват нервните окончания. Всъщност алкохолът намалява температурата на тялото.

Митове за храната:

8. Въпреки че са свързвани с китайската кухня, китайските сладки с късметчета идват от Япония. Тези сладки са рядко срещани в Китай.

9. Скорошно изследване потвърди, че след 2 часа готвене 10% от алкохола към момента се намира в храната.

10. Една общоприета чаша сварено кафе има толкоз кофеин, колкото елементарна чаша еспресо.

11. Проучванията сочат, че лютите храни в действителност не развиват язва в здравите организми.

12. Това е мит още от Втората международна война. Морковите в действителност не усъвършенстват зрението ни. Въпреки това, те оказват помощ на хората, които имат непълнота на витамин А да виждат малко по-добре.

Митове за животните:

13. Кучетата не се потят посредством езиците си. Те имат потни жлези и се потят най-често по лапите си. Въпреки това, кучетата контролират телесната си температура, когато дишат тежко.

14. Не е правилно, че възрастните слонове, които са на прага на гибелта, усещат, че скоро ще загинат и се отдръпват на съответно място, където да умрат.

15. Човек не може да получи брадавици от жаби.

16. Биковете не се разяряват, когато видят червен цвят. Всъщност те не могат да разграничават цвета. Това, което ги разгневява, е матадорът, който им наподобява като опасност.

17. Прилепите не са слепи. Около 70% от типовете им употребяват ехолокация, с цел да се ориентират, само че всички типове прилепи имат очи и могат да виждат.

18. Жабите умират незабавно, когато са сложени във вряща вода. Те няма да се опитат да скочат, с цел да се спасят. Ако обаче се намират в студена вода, която постепенно се стопля, ще избягат.

Научни легенди:

19. Слънчогледите „ гледат “ в една и съща посока (най-често на изток). По-младите слънчогледи фактически следват Слънцето, само че когато израснат повече, остават обърнати в една посока.

20. Когато хвърляте монета, постоянно гледайте коя страна сочи нагоре преди да я хвърлите, тъй като възможностите да падне още веднъж по същия метод, са малко по-големи, в сравнение с да падне на противоположната страна.

21. Цветът на Слънцето е бял, когато го гледаме от Космоса или високо в небето. Атмосферата трансформира цвета на Слънцето, по тази причина го виждаме като жълто, оранжево или алено.

22. Не е правилно, че Великата китайска стена е единственото основано от човешка ръка нещо, което може да се види от Космоса. Единственото, което се вижда, са множеството светлини в градовете през нощта.

23. Метеоритите не са горещи. Когато навлязат в атмосферата, те са извънредно студени, съвсем замръзнали.

Исторически легенди:

24. Не е правилно, че повръщането е било постоянно срещано при римляните. В античен Рим, думата „ vomitorium ” е означавала вход на стадион, а не място повръщане.

25. Продължителността на живота в Средновековието е била по-ниска от днешната, само че не е била до 30 години. Средната дълготрайност на живота е ниска, поради високата детска смъртност. Много хора са живели до към 65-годишна възраст и нагоре.

26. Европейците от Средновековието не са вярвали, че Земята е плоска. Още от времето на Платон и Аристотел, вярването, че Земята е сферична е било публикувано измежду интелектуалците.

27. Колумб в никакъв случай не е достигнал до земя, която образува континенталната част на Америка през днешния ден. Всъщност той достигнал до земите, които се намират през днешния ден на Карибите.

Митове за обществото:

28. Полицаите в Америка не са задължени постоянно да се разпознават, когато правят някаква интервенция или работят под прикритие. Освен това, на тях даже им е разрешено да лъжат.

29. Всяка страна има собствен език на жестовете, а някои имат даже повече от един (въпреки че множеството си приличат).

30. Въпреки множеството изследвания, няма съвсем никакви доказателства, че камерите понижават престъпността. Те повече оказват помощ за залавяне на причинителя на закононарушението.

31. Около 30% от хората не измиват ръцете си след използването на тоалетна, само че все пак дръжките на вратите на тоалетните имат по-малко бактерии от всяко друго място в помещението.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР