Митническите органи ще разполагат с властта временно да задържат парични

...
Митническите органи ще разполагат с властта временно да задържат парични
Коментари Харесай

Митничарите ще могат временно да задържат парите ни на границата

Митническите органи ще разполагат с властта краткотрайно да задържат парични суми при преместването им през границата. Това взеха решение депутатите с ремонти във Валутния закон, импортирани от държавното управление , които бяха утвърдени на първо четене в пленарната зала. Припомняме, че това е втора корекция на закона през последните месеци. Промените вкарват европейски правилник в българското законодателство и са част от пакета законопроекти, който ръководещото болшинство желае да прокара по отношение на Националния проект за възобновяване и резистентност.

Парични суми ще могат да бъдат арестувани за период до 30 дни, в случай че става въпрос за 10 000 евро или повече, които не са били декларирани пред митническите органи, или подадената декларация е с погрешно или ненапълно наличие, както и в случай че носителят на парите откаже да ги показа за митническа инспекция.

Задържането обаче ще може да се ползва също, даже в случай че са под €10 000, само че има " налице основателни подозрения, че паричните средства, без значение от тяхната стойност, са свързани с незаконна или противозаконна активност ", както написа в закона. При подобен вид мярката може да се приложи и за сума под 10 хиляди. Митничарите могат да изискват доказателства за благосъстоятелност, стопански генезис на средствата и предназначението им. Това основава съществено поле за произвол и корупция, като се изключи че е противоправно.

За задържането ще се уведомява шефът на съответната териториална дирекция на организация Митници, както и финансовото разузнаване към ДАНС. Въпросният шеф ще издава решение за задържането, което ще се връчва на носителя на парите. То може да се апелира по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

От държавното управление показват, че това е административна мярка, посредством която парите да бъдат арестувани задоволително дълго, с цел да може управляващите да решат дали да продължат следствието.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР