Митничарите ще могат да задържат парите на хора, които преминават

...
Митничарите ще могат да задържат парите на хора, които преминават
Коментари Харесай

Митничарите ще събират на границата парите на длъжници

Митничарите ще могат да задържат парите на хора, които минават границата към страни отвън Европейски Съюз със суми в брой над 30 хиляди лева и имат отговорности към държавната хазна в размер над ­5 хиляди лева Това гласят промени във Валутния закон, готови от Министерството на финансите.

Сега, в случай че човек се опита да изнесе за страна отвън Европейски Съюз над 30 хиляди лева и има отговорности над 5000 лева към бюджета, митничарите не му разрешават да изнесе парите. С измененията парите ще бъдат арестувани до 30 дни и ще бъде уведомявана Национална агенция за приходите. Така Национална агенция за приходите ще може да изиска запориране на парите и с тях или част от тях да бъдат покрити отговорностите към бюджета.

Както и до момента при преместване през границата на суми над 10 хиляди евро те ще би трябвало да бъдат декларирани. Но в случай че човек не заявява пренасяните пари, те към този момент няма да бъдат иззети, а ще се прави инспекция дали са свързани с противозаконна активност и ще бъде налагана санкция.

На границата към този момент няма да бъдат декларирани скъпоценни камъни, плануват още измененията. Но в случай че човек придвижва златни монети, кюлчета или буци злато, както и чекове или предплатени карти, за тях ще бъдат прилагани същите правила, както за преместване на пари в брой.

При подозрения за собствеността, произхода и предназначението на пренасяни през границата пари, даже те да са под 10 хиляди евро, митничарите ще могат да събират информация за това кой придвижва пари, чия благосъстоятелност са, за кого да предопределени.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР