Митко Чорапа, който беше набит от бизнесмена Ивайло Дадански в

...
Митко Чорапа, който беше набит от бизнесмена Ивайло Дадански в
Коментари Харесай

Потвърдено: Митко Чорапа взима 2000 лева от бизнесмена, набил го в „Капана”

Митко Чорапа, който беше набит от предприемача Ивайло Дадански в арт квартал „ Капана ” ще получи 2000 лв. обезщетение. Това реши Пловдивския областен съд, като удостовери решението на първа инстанция. Пред магистратите Митко претендира за обезщетение от 5000 лв., само че
Прочетете още
Припомняме, че юристът Дадански стопанисваше питейно заведение в “Капана “ чартърен. Той познавал Митко, защото го виждал неведнъж да продава чорапи наоколо до кафенето му.

Митко изкарва прехраната си като продава чорапи в центъра Пловдив, най-вече в “Капана “. Пловдивчани го познават като добросърдечен и мирен и е почитан и харесван от по-голямата част от посещаващите и работещите в квартала. 

На 27 май 2021 година, Митко вървял самичък по улица в квартала, като носил през рамо чанта с чорапи за обмен, а в ръцете си държал пакети с чорапи. От двете страни на павираната улица били ситуирани търговски площи с маси за клиенти на заведения, едно от които било на софийския юрист.

Когато видял Митко, той нападателно му препречил пътя, като му изискал пояснение за какво досега не му бил върнал чадър, който преди време му бил дал. Добродушният търговец  от своя страна обяснил няколкократно, че нямало по какъв начин да му върне чадъра, защото го бил не запомнил в едно заведение и когато се върнал не го бил намерил. Това ядосало юриста, който изискал да му заплати сумата от 200 лв. за чадъра. Митко му споделил, че няма опция да заплати толкоз пари. В резултат на това, софиянецът  започнал да крещи, внезапно издърпал с ръце пакетите с чорапи от ръцете на Митко, ритнал ги с крайник във въздуха и ги разпилял по улицата. Въпреки, че в близост имало доста хора, притежателят на заведението траял с невъздържаните си и арогантни дейности. С нов ритник траял да разпилява пакетите с чорапи, след което се доближил към Митко и го блъснал с главата си в лицето. От удара Митко залитнал и направил няколко крачки обратно. Адвокатът се запътил още веднъж да го удари, само че бил спрян от двама мъже, които се намирали наоколо.

След случката, юристът затвори заведението си, а пред него се провежда митинг в отбрана на Митко и се събраха десетки пловдивчани.  Много от протестиращите захвърляха по чифт мръсни чорапи пред входа, в символ на противоречие в сходен вид държание. Върху фасадата се появи лист с надпис " Долу ръцете от Митко ". 

Делото против него завърши на 16 юни 2022 година като предприемачът подписа съглашение с прокуратурата. Той се контракти за 1 година и половина пробация и 300 часа безплатен труд в интерес на общество.

Софийският  адвокат обаче отхвърли да даде на Митко каквото и да било обезщетение, по тази причина отбраната на Митко Чорапа изясни пред медиите, че ще заведат гражданско дело.

„ В последна сметка смятам, че този развой е едно положително взаимоотношение сред гражданското общество и сред прокуратурата. Пловдив се сплоти към концепцията за една тотална неотстъпчивост към сходен тип прояви и то в центъра на града, в едно културно средище. Така че в случай че обществото демонстрира постоянно непоносимост към сходни прояви, мисля че нещата ще са доста по-добре в Българи, а в случай че си мълчим нещата постоянно се замитат. Дори дребният човек може да бъде възмезден! Ако не бяха жителите на Пловдив надали това дело щеше да стигне до ту. ”, сподели тогава юрист Иван Маринов.

Митко показа, че е удовлетворен от наказването за нападателя му и вярата в Бог му оказва помощ за всичко, което се е случило.

В жалбата си пред Окръжния съд Митко Чорапа е претендирал за по-високо обезщетение, поради увреждането породено заради етническа злост. Татакива доказателства обаче не са събрани и магистратите са решили, че разногласието е зародил по отношение на предишно другарство, а не непринудено заради неговата принадлежност към ромския етнос.

Решението на Окръжния съд е дефинитивно.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР