Мистика и легенди около историята за тайнствен некропол и злополучните

...
Мистика и легенди около историята за тайнствен некропол и злополучните
Коментари Харесай

Проклятието на египетската богиня от Странджа

Мистика и митове към историята за загадъчен некропол и злощастните му откриватели. Ванга предупредила да не се пипа мястото, където подозирали, че е погребана жената-котка Бастет.

Макар че  Странджа  е смайваща и омайваща планина, тази история е странна и загадъчна даже и за такова място. В нея сякаш има прекалено много мистичност и прекомерно малко просвета. Въпреки това тя се споделя в района и даже се е окичила със загадъчна популярност. Повече от 20 години тя вълнува въображението и мами авантюристите към затънтените гори, на метри от границата с Турция. Загадъчни случки и необясними феномени са съпътствали през годините всеки, който се е докоснал до нея. Някои даже са споходени от несгоди, факт задоволителен, с цел да се приказва, че става дума за странно проклятие.

Всичко стартира при започване на 1981 година с една особена карта. Тя била от животинска кожа, а на нея имало някакви драскулки. Твърди се, че старинният чертеж бил турски и по непонятен метод се подмятал в ръцете на фамозния в региона иманяр Мустафа. Именно той е в основата на редица събития, които едно след друго се нижат през тази знаменателна година. Казват, че иманярят подхванал рискована стъпка и занесъл картата не на кого да е, а на Людмила Живкова – ръководител на Комитета за просвета и Първа дама в страната през тези години. Мустафа споделил с Людмила и прекомерно любопитна информация – парчето кожа описвало регион в Странджа , където се намира тайнственият некропол на египетската богиня-котка Бастет.

На пръв взор такава информация изглеждала, меко казано, невероятна. Иманярът посочил точното място и за какво то е покрито с мистично омагьосване. То било в местността „ Седлото “, сред странджанските върхове Голямо и Малко Градище, досами границата. Това също е пояснение за неговата загадъчност, защото попада в строго охраняван от военните регион. Именно мистиката направила усещане на Людмила Живкова. Още тогава бродели митове за ползите на дъщерята на Първия към окултното, визитите й в Индия, връзките с Рьорих и увлеченията по секрети учения.

Така че информацията за гробница на египетска богиня в Странджа провокирала извънреден интерес у тогавашната Първа дама на България. Твърди се, че тя даже прибрала картата в персоналния си сейф. Тук е мястото да кажем, че Бастет е измежду най-почитаните божества в Древен Египет. Богинята е считана за щерка на бога на слънцето Ра. Египтяните почитали изображенията й във тип на жена с глава на котка.

Повечето учени се отнесли прекомерно скептично към иманярската находка. Местните хора описват, че даже били правени опити за идеята да бъде притеглен и проф. Александър Фол, само че той отказал с претекста, че се занимава само с просвета. Някои от доближените на Людмила Живкова взели драговолно загадъчната информация. Още повече, че като оставим настрани мистиката, покрай упоменатото място в местността Мишкова равнища се намира една от най-интересните тракийски куполни гробници в Странджа. Там са работили съществени научни археологически експедиции. Пак на Седлото има и античен рудник с две хоризонтални галерии. Това също е изцяло обяснимо, като се има поради, че регионът е бил център на рудодобив по времето на траките.
Мястото, на което се твърди, че е заровена Бастет , през годините оставало отвън интереса на археолозите. То в действителност представлявало канара, на която при взиране се виждали две извити линии. Според локални хора има и отвор, в който на избрани дати се появява силуетът на египетската богиня-котка.
Заради интереса, който картата провокирала, доближените на Людмила Живкова потърсили помощ от пророчицата Ванга и й занесли парчето кожа. Тогава от нейните уста чули странни думи:

Много, доста от дълго време пристигнали по вода хора от Египет. Те били високи и стройни, с черни коси, носели маски на лицата си и били облечени с нещо сходно на нашите кукери. Ванга споделила, че картата сочи място, на което има гроб на жена, която държи скиптър от извънземна материя. Около нея имало несметни благосъстояния – злато на буци, предмети и оръжие. До дамата можел да бъде открит античен папирус, който обяснявал човешката история две хиляди години обратно и какво ще се случи на хората две хиляди години напред. Според пророчицата полезностите били закопани на шест места, а индивидите, които донесли всичко това, били застрашени от огромна заплаха, пролята била доста кръв от починалите плебеи. Ванга посочила, че мястото е свещено и има особена мощ и сила. До него е имало път, който минавал около храм и светилище, споделила пророчицата, имайки евентуално поради светилището в Мишкова равнища. Тя споделила и нещо доста значимо – предизвестила хората на Людмила Живкова да не пипат и ровят в мястото.

Това явно е било напълно навременно, тъй като почнали да се случват неприятни неща. Иманярът Мустафа, който разкрил и занесъл картата на Людмила, бил хванат от милицията, разпитван и обичай. Заради тези тествания здравето му се влошило и не след дълго починал. Така той е първият застигнат от жестоката орис, която изпраща проклятието на Бастет , за което предизвестила и Ванга.

Думите й ускори интереса към мистериозната гробница, като с издирването й се заел един от доверените хора на Людмила – Кръстю Мутафчиев. За него в Малко Търново се приказва, че е бил офицер от Държавна сигурност, който имал мощно въздействие върху дъщерята на Тодор Живков.

Пак през 1981 година той провел секретна експедиция, която трябвало да открие тайнствената египетска гробница. Сега това може да наподобява като подвизите на Индиана Джоунс, но в тези времена желанията били напълно съществени. Проучвателите допускали, че на картата имало проект на скалната гробница на египетската кралица Бастет , полубогиня на „ светлината в мрака “ и била издигната по галактически архитектурен проект от съзвездието Цефей. Тази гробница съществувала в Космоса, а в Странджа било огледалното й изображение. Според проекта тя се състояла от секретна камера, елементарна камера и елипсовидно преддверие.

Според преданието Бастет била полубогиня-получовек, тракийска принцеса, озовала се в Древен Египет, която след гибелта й погребали в родните места. Била висока 1,60 м и носела фараонска корона. На врата й имало колие от злато и герб с орел и змия. На лицето постоянно имала маска на котка. Тези, които са я боготворели, също закривали лицата си с маски. Те били богопомазани и отдадени във забележимия и невидимия свят. Нейните жители я погребали в Странджа , тъй като такава била нейната последна воля.

Участниците в експедицията от 1981 година били уверени, че мястото е заредено с особена сила и в избран миг, най-често в нощта на 5 против 6 май, на скалата може да се види зарево и две фигури. Едната на мъж, облегнат на стол и подготвен всеки момент да стане, а втората била по- неразбираема и на жена, която като че ли говорела. Сходни неща твърдял и пенсиониран преподавател от Малко Търново, който пък бил виждал силуета на Бастет денем.

За секретната експедиция уведомили стеснен кръг хора от управлението на Българска комунистическа партия в Малко Търново и офицер от близката застава. Участниците в задачата отишли в местността и почнали да копаят. Помагали им граничари от близката застава. Какво и дали въобще са намерили нещо, не може да се каже. Те не са оставили дневник от изследванията в локалния исторически музей, както е признато да се прави в сходни случаи.

В този смисъл не може да се твърди за каквото и да било научно покритие и резултати от търсенията през 1981 година, споделя директорката на музея в Малко Търново Мария Михалева. Тя е уверена, че цялата работа е ненаучна небивалица, която се е употребила с покровителството на увлечената по мистични феномени Людмила Живкова.

Мълвата си е мълва. Тя раздухва странностите към експедицията, които не свършват дотук. През 1981 година по тайнствен метод умира Людмила Живкова. И до през днешния ден се водят разногласия и бродят клюки за аргументите, довели до кончината на дъщерята на Живков. По селата в Странджа ще намерите хора, които отдават това на странното проклинание на Бастет и предизвестието на пророчицата Ванга.

Нещо повече – през 1981 година се случват и неприятни за неща. Тогава страната е забъркана като уредник на атентата против папа Йоан Павел II, а тежките последици от това не престават с години. В това последователите на митове отново виждат дългата ръка на египетската богиня.

След гибелта на Людмила експедицията стремително е прекъсната. Върхушката на Българска комунистическа партия гледала с голямо съмнение на странностите на височайшата щерка. Освен това иманярството не било на респект, а експедицията прекалено много напомняла на него. В добавка, още през цялото време тогавашният министър на вътрешните работи Димитър Стоянов изразил неодобрението си от чудатите хрумвания на дъщерята на Първия.

С прекратяването на експедицията следва и жестока кавга с Кръстю Мутафчиев. Разкопките в местността Седлото са прекъснати, а той отзован в София. На 4 март 1982 година в София стартира закрит правосъден развой против доближени на Людмила Живкова. Той завършва на 22 март същата година, обвинените получават разнообразни тежки присъди, а Кръстю Мутафчиев е наказан на 20 години затвор. Изпратен е в Пазарджишкия затвор, където остава осем години. Когато излиза от килията, здравето му е разтърсено, заболява от рак и умира. Той е последният човек, който е бил в положение да изясни попаднали ли са на нещо скъпо участниците в експедицията в местността Седлото.

В Малко Търново все още има хора, които имат вяра на тази история, въпреки че недоверчивите са повече. Шефката на историческия музей Мария Михалева е прекомерно скептична за опцията там да има каквото и да било и избира да изяснява за многочислените тракийски светилища в Странджа.

Според локални откриватели и иманяри, изцяло е допустимо нещо изключително да се е таяло сред двата странджански върха. Дали то е било некропол на Бастет , е различен въпрос. Но и да се е криело нещо скъпо там, то е разграбено през вековете. Легенда споделя, че през 1949 година в региона са работили руски геолози, които попаднали на забавни старини. Находките отпътували към Бургас, а по-късно с транспортен съд за Съветския съюз.

Дали това е правилно, към този момент никой не може да удостовери или отхвърли. Така стои ситуацията сред прочее и с цялата история към некропола на Бастет в Странджа. Всички участници в събитията са умряли и отнесли тайната със себе си. А дали изобщо има някаква загадка? Кой знае – в планина с магическо омагьосване като Странджа , всичко е допустимо.

Източник: svetovnizagadki.com
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР