Мистерията на Родопите се крие във всяко кътче на тайнствената

...
Мистерията на Родопите се крие във всяко кътче на тайнствената
Коментари Харесай

Слонът, който пази Родопите

Мистерията на Родопите се крие във всяко кътче на тайнствената планина. А за мястото се носят от уста на уста многочислени митове и предания.

И има за какво – всяко клонче, всеки дол носят магията и силата на чудесата на природата.

Недалеч от град Девин наоколо до квартал Настан по пътя към Смолян гордо се издига един скален феномен. Заради внушителните си размери и форми той е наименуван Слонът.

Фигурата стои величествено на брега на Широколъшка река, обърната с хобот към пътя, извисявайки се като че ли е стража на планината и пази старателно Западните Родопи от епохи.



В продължение на хилядолетия естествените сили са формирали в скалата извивки, наподобяващи тялото, главата и краката на голямото животно. Последният си щрих скулпторът - в лицето на природата, слага с каменен дирек, който наподобява на хобот.

Опряла се на твърдата канара, фигурата образува отвор с ширина към 3 метра.

Местните описват, че доста туристи подминават причудливата забележителност, която несъмнено диви тези, които стопират, с цел да я зърнат.

Според учени появяването на скалния феномен евентуално се свързва с разрушаването на антична пещера от реката или в резултат на земетресение.

Независимо каква е повода за появяването му, родопчани имат вяра, че мястото има лечебна мощ. За скалното образувание съществува и легенда.



Някога сред хобота и устата на Слона е имало отвор към пещера. От нея е бликал извор с лековита вода. Мястото привличало доста хора, които жадували да излекуват болежките си, докосвайки се до живителната съставна част.

Днес извор няма, само че лековитата мощ на мястото може да бъде открита в растящите в района билки. Маточината и жълтият кантарион, които са публикувани измежду родопските поляни към Слона, от дълго време са познати със своите изгоди за здравето.

Бликащата загадъчност на Слона поразява туристи години наред. А скалният феномен, издялкан от силите на времето, се извисява гордо, с цел да потвърждава, че чудесата на природата не стопират да удивляват.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР