Мистерия на почти век беше разбулена. Непозната досега картина на

...
Мистерия на почти век беше разбулена. Непозната досега картина на
Коментари Харесай

Откриха мистериозна картина на Владимир Димитров-Майстора

Мистерия на съвсем век беше разбулена. Непозната до момента картина на Владимир Димитров-Майстора, считана даже за градска легенда, изненадващо се появи в Художествената изложба в Кюстендил. Експертите дефинират появяването на творбата като емблематично събитие, заяви Нова телевизия.

От десетилетия за съществуването й се приказва съвсем като за легенда. В продължение на 80 години се счита, че има единствено един портрет на Дафина, която е наречена българската Мадона. Образът й обикаля света, а светът за нея е кюстендилското село Шишковци. Там става муза на Владимир Димитров-Майстора за една от най-известните му картини.

„ Когато той основава творбата " Мома измежду ябълки ", Дафина е болна от туберкулоза и скоро по-късно тя умира напълно млада ”, споделя художникът Евгени Серафимов. И добавя, че измежду художниците има легенда, че Майстора рисува на нейните опечалени родители един портрет, който им го подарява.

Картината е останала скрита съвсем век. Донесена е от хора, поискали анонимност.

„ Автентичността на творбата е 100% потвърдена. Въпреки това, на нас, занапред ни следва още изследване на самата работа. Не е значимо от кое място е пристигнала и коя е Дафина, а че се появява едно произведение, което добавя пъзела в цялата му цялост ”, сподели още уредникът в Художествена изложба " Владимир Димитров-Майстора " Светла Александрова.

Картината към този момент остава в Художествената изложба. Тя е преотстъпена от притежателите си за период от 5 години. След появяването й хора от Кюстендил вземат решение да съберат средства във фонд, с цел да изплатят Дафина за галерията и тя да остане вечно в родния си край.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР