Мистериозни истории за воден дракон, загубените златни резерви на Руската

...
Мистериозни истории за воден дракон, загубените златни резерви на Руската
Коментари Харесай

5 легенди за Байкал, най-дълбокото езеро в света

Мистериозни истории за воден змей, изгубените златни запаси на Руската империя и тунел до ничията земя. Някои от тях са истина.

Езерото Байкал в Сибир е най-старото и най-дълбоко езеро на нашата планета. Местните го почитат от епохи и описват мистериозни истории на идващите генерации. Но може ли да им се има вяра? Решете сами или, още по-добре, посетете Байкал!
Легенда за ужасния змей


Ulf Mauder/dpa/Ulf Mauder/picture alliance via Getty Images

Байкал си има свое „ Неси “ и историята му в действителност е много страшна. Местните приказват, че в Мухорския залив, най-топлата част от езерото, живее „ воден змей “, който отвлича риболовци в подводното си царство. Според някои клюки чудовището е нещо като гигантска есетра със злокобно лице; други настояват, че наподобява на гущер с големи нокти и „ ризница “ по гърба, а трети считат, че този звяр наподобява на античен ихтиозавър, прародителят на крокодилите. За да умилостивят Байкалския звяр, единствено допреди няколко века локалните му „ принасят в жертва “ кожи, бижута и храна. Някои даже вършат и „ кръвни “ жертвоприношения.

Между другото, през 1980-те руски откриватели засичат благодарение на ехолокатори 30-метров движещ се обект по дъното на езерото, само че не съумяват да схванат защо тъкмо става въпрос. Руски и задгранични фенове на мистериите към момента се пробват да намерят „ чудовището “, а в обществените медии постоянно се появяват фотоси с размазани изображения на странни същества. Може би това е просто нов тип байкалска фауна.
Легенда за златото на Руската империя
 Спускане на дълбоководен уред

Спускане на дълбоководен уред „ Мир-2″Николай Рютин/ТАСС

Една от най-големите неразплетени исторически мистерии е къде са отишли златните запаси на Руската империя след Революцията през 1917 година. В страната бушува революция сред поддръжниците на царя (белогвардейците) и поддръжниците на „ новия режим “ (Червената армия). Златото се мести на разнообразни места, все по-дълбоко в Сибир. Когато попада в ръцете на болшевиките през 1919 година, се оказва, че в някои от сандъците има тухли вместо златни кюлчета. Около 180 тона са „ изгубени “. Някои фенове на легендите имат вяра, че златото на Руската империя е потънало в езерото при злополука на влака, който го прекарва по Околовръстната байкалска жп линия.

Естествено, митовете за съкровището не дават мира на търсачите на завършения. На няколко пъти до дъното на езерото Байкал са пускани подводници „ Мир “, с чиято помощ са открити остатъци от вековни сандъци и даже кюлчета със златист искра. Тези находки, обаче, по този начин и не са изкарани поради изместването на дъното.
Легенда за р. Ангара
 Скала Шаман, източно от р. Ангара

Скала Шаман, източно от р. АнгараЮрий Кавер/Sputnik

Това е може би най-романтичната и известна легенда за Байкал. 300 реки и потоци се вливат в езерото, само че единствено една река – Ангара, извира от него. Тя е една от основните реки в Сибир и, съгласно старите приказки, е „ щерка “ на Байкал.

Местните разказват Байкал като богатир, който събирал „ дан “ от близките земи, а щерка му Ангара неотложно го прибирала. Тя имала единствено една огърлица, който не показвала на никого. Пазела я за бъдещия си брачен партньор. Един ден Байкал споделил на всички прилежащи богатири, че желае да омъжи щерка си. Избрал ѝ за младоженец млад мъж на име Иркут, макар че тя харесвала рицаря Енисей. Но думата на татко ѝ не се цепела на две. В последна сметка Ангара избягала от вкъщи си, взела огърлицата си и хвърлила мънистата ѝ под краката си, раздавайки съкровището на хората. Там, където срещнала Иркут по пътя, през днешния ден се издига гр. Иркутск; там, където хвърлила мънистата, се появили други градове. А там, където срещнала Енисей, има стрела – и там р. Ангара се влива в р. Енисей.
Легенда за различен свят


brave-carp/Getty Images

Езерото Байкал е най-дълбокото езеро в света и локалните знаят това още преди формалните научни проучвания. Те имат вяра, че има бездънна яма, която води до открития океан или до долния свят. Говори се, че над ямата на повърхността има въртоп, който е поглъщал минаващите лодки. За първи път приблизителната дълбочина на езерото е изчислена през 1930-те, като от този момент информацията непрестанно се актуализира. Оказва се, че междинната дълбочина на езерото Байкал е 740 м, само че има и по-ниски елементи, както и едно място с дълбочина 1642 м и то навръх мястото, разказано в легендите. „ Бездънната яма “ се намира в тектонски разлом.
Легенда за името
 Байкал от Космоса

Байкал от Космоса

Учените към момента спорят за възрастта на езерото Байкал (основната доктрина е, че то е на 25-35 милиона години, само че съгласно някои то е на към 150 000 години и даже на единствено 8000 години) и за произхода му (дали в миналото то е било вулкан или се е образувало от разбъркване на земните пластове). Знае се, че към езерото са живели хора още през II в.пр.н.е., като те са били от разнообразни народности. Но всички те назовават езерото по сходен метод. „ Бай “ на доста езици значи „ популярен “. На бурятски „ Байгал-далай “ значи „ огромна водна маса, като море “; на якутски „ байхал “, „ байгал “ значи „ огромна, дълбока вода “. Има легенда, че езерото Байкал се е образувало на мястото на „ огнедишаща планина “, т.е. вулкан, а името му значи „ изравен огън “.

създател: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР