Мистериозна атака покоси GPS системите на НАТО. Съобщава се, че

...
Мистериозна атака покоси GPS системите на НАТО. Съобщава се, че
Коментари Харесай

Мистериозна атака покоси GPS системите на НАТО. Кой стои зад нея?

Мистериозна офанзива покоси GPS системите на НАТО. Съобщава се, че разстройствата в сигналите на Глобалната система за позициониране (GPS), регистрирани в най-новия член на НАТО – Финландия, евентуално идват от Русия. Като една от теориите допуска, че те идват от най-западната територия на страната.

Финландската организация за превоз и връзки (Traficom) откри през миналия уикенд разстройства в навигационната система, употребена от водачите. Както и от водачите, в източната и югоизточната част на скандинавската страна. Въпреки че съгласно нея те не съставляват заплаха за въздушния трафик.

 

 

Във финландските медии се появиха по-скоро спекулации, в сравнение с доказателства, дали Москва е повода за разстройствата.

Те са разследване от възходящото напрежение сред страните след присъединението на Хелзинки към Алианса през април.
Москва осъди присъединението на Хелзинки към блока и по-тясното му военно съдействие със Съединени американски щати. А Финландия упрекна Русия, че подклажда мигрантска рецесия, като изпраща бежанци към нейните граници. Което Кремъл отхвърли.

Юка Саволайнен, шеф на мрежата на Центъра за хибридна подготвеност, който изследва хибридната война приказва пред финландската осведомителна компания YLE за разстройствата. Че може да са били “умишлено породени или странични артикули ” от дейностите на Русия.

“Смятам за доста евентуално това да идва от системите на съветската страна ”, сподели той.

Междувременно Маркус Йонсон показа карта, която хипотетично демонстрира произхода на разстройствата.

 

“Мисля, че открих местоположението на балтийския заглушител ”, разгласява Йонсон с над 10 000 почитатели, “в Калининград, Русия ”, визирайки съветския ексклав.

 

От 15 декември насам самолетите страдат от навигационни неточности над южната част на Балтийско море, се споделя в обявата.

“Като се начертае хипотетичният оптимален обсег на заглушаване за всяка неприятна позиция, се откроява една област: Калининград. Самолетите, на които приблизително се следят разстройства, имат общ тримерен темперамент с Калининград ”, се прибавя в последващия пост.

Смущенията над Финландия бяха видяни на уеб страницата GPSjam. Администраторът Джон Уайзман разказа “безпрецедентни ” във връзка с броя на самолетите и размера на засегнатия район.

Уайзман съобщи пред Newsweek, че въпреки Русия да бъде упрекната за случая, към момента няма твърди доказателства, че Москва е забъркана.
Според него може да е от голяма важност, че съветското министерство на защитата разгласи на 22 декември обучение с “подразделението за електронна война (EW) на Балтийския флот ” в Калининградска област. Дни преди заглушаването към Балтика да се усили доста.

“Друг източник на GPS разстройства са военните тествания и тренировки, само че би било извънредно толкоз огромен район да бъде обиден от обилни разстройства без предизвестие, в случай че ставаше въпрос за Финландия, Полша или НАТО ”, споделя Уайзман. “Освен това е в регион, който евентуално е в обсега на съветските заглушители – в Калининград или на кораби в Балтийско море. ”

По-рано Traficom съобщи пред Newsweek, че получените данни по отношение на спиранията на GPS сигналите “не ни разрешават да проучваме пояснение ” за тях.

През април 2022 година френският чиновник, отговарящ за сигурността на полетите, Беноа Ротуриер съобщи пред Блумбърг, че Москва стои зад случаите на заглушаване на GPS сигналите.

Засягащи самолети над Финландия. Което евентуално е непряк резултат от военното съоръжение, защитаващо войските от ръководени с GPS ракети.

Източник – Newsweek/Превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР