Мистерии, загадки, отвличане от извънземни, корабокрушение? Това всъщност не са

...
Мистерии, загадки, отвличане от извънземни, корабокрушение? Това всъщност не са
Коментари Харесай

Загадката Мари Селесте: Корабът-призрак без екипаж на борда

Мистерии, загадки, похищение от извънземни, корабокрушение? Това в действителност не са единствено теориите на актуалните конспиратори, нито следващата информация към " Вера Су ", а разказите за едно историческо събитие, което и до през днешния ден крие в себе си нотка на тайнственост и поражда подозрение даже у най-логически издържаните разбори.

През 1872 година бригантината (ветроходен транспортен съд с две мачти) " Мари Селесте " отплава с 10-членен екипаж и товар от Ню Йорк към Генуа, само че по този начин и не стига до такава степен. Изчезва мистериозно, а след близо месец е открита на към 700 км от Азорските острови към момента плаваща.

Товарът за Италия е недокоснат, няма диря нито от пиратско настъпление, нито от корабокрушение, само че моряците не са на борда.

Така " Мари Селесте " се трансформира в призрачния транспортен съд, който отключва въображението на мнозина, основали безчет теории за това какво тъкмо се е случило. От похищение от извънземни, през историите за Бермудския триъгълник, до изпарения от спиртния товар - догатките са толкоз доста, че даже модерни учени вършат възстановки на злощастното корабоплаване.

Трагичната съдба на екипажа

Бригантината е издигната през 1861 в Нова Скотия с името " Амазон " от Джошуа Дейвис и конструирана за товарен транспортен съд. Още от този момент като че ли някаква поличба тегне върху нея.

Първият капитан - синът на Дейвис, се разболява от пневмония единствено 9 дни, откакто поема руля, и умира малко по-късно, без да знае, че в действителност е първият от тримата капитани на " Мари Селесте ", които умират на борда.

Капитанското място след него заема Джон Паркър, който обаче след известно време е уволнен, тъй като първо се сблъскал с рибарска лодка, а по-късно в корабостроителницата провокирал пожар на палубата на бригантината.

Следващият капитан също бил уволнен след конфликт с различен транспортен съд в Ламанша.

Управлението отишло в опитните ръце на Флиндърс Кростън. Корабът имал няколко сполучливи плавания, до момента в който той бил капитан, само че през 1867 година затънал по време на стихия, което предопределя дефинитивно ориста му - издърпан е, разтоварен и продаден на американци, които му дават името " Мари Селесте ".

С две разпънати платна към мистериозното занемаряване

През 1872 година " Мари Селесте " е претрупан с 1700 бъчви алкохол, които били предопределени за Генуа - за възстановяване на италианските виновност, на обща стойност 35 хиляди $.

Капитан бил един от американските съдружници Бенджамин Бригс, който дружно със брачната половинка си, 2-годишната им щерка и още 7 опитни моряци потегля на корабоплаване към водите на Генуа, не подозирайки, че в действителност въобще няма да стигне до Италия.

А за мистериозния край няма никакви предпоставки - няма сведения да се е очаквало утежняване на времето, нито терзания за пиратско нахлуване, по отношение на маршрута на бригантината.

Историческите информации демонстрират, че тъкмо преди да замине Бригс, чакайки подобаващото метеорологично време, е пратил писмо на своята майка, грижела се за сина му на брега, в което показва, че всички са в чудесно здраве, всичко с кораба е наред и се надява да се видят през пролетта. В писмото той хвали и своя екипаж - какъв брой опитни са моряците, които ще плават с него.

При отплаването на " Мари Селесте " на същото пристанище чакал да бъде претрупан и различен транспортен съд " Дей Грация ", чийто капитан бил непосредствен другар на Бригс и щял да мине по същия маршрут през Гибралтар. Двамата се видели, без да знаят, че това е последната им среща, а " Дей Грация " ще се окаже спасителят на " Мари Селесте ".

Така близо месец по-късно " Дей Грация ", плавайки през Гибралтар, вижда бригантината на своя другар да се носи по течението. Капитанът незабавно заподозрял нещо неправилно, защото " Мари Селесте " трябвало да дойде дни по-рано в Генуа. На борда нямало никого, всичко изглеждало непокътнато.

 Екипажът на
Екипажът на "Дей Грация " вижда "Мари Селесте "
Снимка: Getty Images

Все отново от екипажа на " Дей Грация " се качили на " Мари Селесте " и макар че имало вода, корабът не потъвал и бил кадърен за корабоплаване. Според някои истории част от платната били раздрани, липсвали документи, липсвали и значими предмети, с които боравел екипажът. Спасителната лодка също не била на кораба.

 Моряци от
Моряци от "Дей Грация " на борда на "Мари Селесте "
Снимка: Getty Images

Разследващите по това време също не съумели да открият нищо, макар че управляващи от няколко страни подхванали такива стъпки.

Мистериите с кораба не свършват тук

В историята към този момент споменахме за починалите капитани. Това се случва с още един след Бригс, който се счита за умрял след изгубването. Жертва на загадъчната бригантина става и синът на Джеймс Уинчестър - съсобственикът на кораба, който се грижел за него след случката. Той се удавил във водите край Бостън в случай, зародил при незнайни условия по пътя назад към Америка.

Това принуждава Уинчестер дефинитивно да продаде кораба и то на забележителна загуба.

В ръцете на последния си притежател " Мари Селесте " става безусловно жертва на застрахователна машинация, тъй като е разрушен наложително за пари край Хаити в Карибско море.

Бригантината останала в морето, последователно рушена от морските талази.

Теории, следствия и модерни възстановки

Както към този момент стана ясно, тайните теории стигат чак до похищение от извънземни и странни магнитни феномени в Бермудския триъгълник.

Всеизвестният Артър Конан Дойл написа за призрачния транспортен съд в " J. Habakuk Jephson " s Statement ". В описа му екипажът е погубен от плебей, търсещ възмездие. Макар да е художествена литература, тази доктрина е отхвърлена поради положителните връзки сред членовете на екипажа.

Друго съмнение също е отхвърлено - това за пиратското настъпление, защото движимостите на моряците са непокътнати.

Земетресения, торнадо, въртоп или цунами също са хипотетични аргументи за трагичната преживелица. Тези версии също обаче издишат, тъй като корпусът на кораба също е недокоснат.

Определено интрига е отвличането от извънземни.

Но най-правдива наподобява историята за хипотетичен гърмеж на алкохолния товар на " Мари Селесте ". Именно с тази доктрина е обвързвана и една от актуалните възстановки.

Учен от UCL прави опит, излъчен от Channel 5, в който пресъздава случая. Д-р Андреа Села конструира препис на трюма на кораба. Там провокира химическа реакция, която прилича гърмеж на алкохола.

" Това, което създадохме, беше детонация вид вълна под налягане ", изяснява доктор Села пред The Express.

" Имаше зрелищна вълна от пламък, само че зад нея имаше релативно студен въздух. Нямаше сажди и изгаряне. Като се имат поради всички обстоятелства, с които разполагаме, това пресъздава изискванията на борда на " Мари Селесте ". Експлозията щеше да е задоволителна, с цел да се отворят люковете и щеше да бъде изцяло ужасяваща за всички на борда ", добавя ученият.

" От всички препоръчани това дава отговор най-добре на обстоятелствата и изяснява за какво екипажът в суматоха е напуснал кораба ", счита химикът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР