Мисля, че живеем в повратен момент за световната история. През

...
Мисля, че живеем в повратен момент за световната история. През
Коментари Харесай

Карън Донфрийд за Euronews Serbia: Живеем в повратен момент за световната история

Мисля, че живеем в преломен миг за международната история. През идващите десетилетия най-важното ще бъде по какъв начин ще се позволи сегашната обстановка. Руснаците направиха неточност като започнаха войната против Украйна и няма с кого да споделят отговорността. На 24 февруари президентът Путин реши да стартира пълномащабна инвазия в своя върховен комшия. Осъждахме го тогава, осъждаме го и през днешния ден. Само един човек може да спре тази война сега и това е Владимир Путин и доста се надявам, че той ще го направи, само че факт е, че към този момент съвсем осем месеца президентът Путин води брутална инвазия в Украйна.

Това съобщи в изявление пред Euronews Serbia помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрийд.

По нейните думи украинците в този момент се оправят добре с контранастъплението си, само че това не значи, че войната ще свърши скоро.

„ Украинците са първите, които страдат, те са тези, които умират всеки ден и това, което виждаме е, че нашите европейски съдружници застанаха в отбрана на справедливостта и са подготвени да платят доста сериозна цена за това “, разяснява Донфрийд.
Президентът Байдън сподели доста ясно, че това не е война сред Русия и Съединени американски щати или Русия и НАТО. В момента Съединени американски щати оказват помощ на Украйна да се отбрани и ние поддържаме Украйна, европейския ред за сигурност и световната непоклатимост. Това се основава на страните, които зачитат интернационалния ред.
Донфрийд предвижда остро наказание в Организация на обединените нации на съветските дейности по анексирането на украинските територии.

„ Миналия петък, 30 септември, беше препоръчана резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Русия беше единствената страна, която наложи несъгласие на тази резолюция. Никой различен член на Съвета не се причисли към нея. Сега сходна резолюция, осъждаща подправените референдуми и противозаконното анексиране, ще бъде пред Общото заседание. Очакваме множеството страни да се изправят и да кажат: „ Това е неверно, по-силният бърка и ние не желаеме да живеем в свят, в който интернационалните правила не се съблюдават от една страна “, съобщи тя.
Съединените щати, дружно с доста други страни по света, не престават да пазят суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в границите на интернационално приетите граници. Президентът Байдън сподели, че Съединените щати в никакъв случай няма да признаят тези територии като нещо друго от Украйна. Ние се придържаме към него и неотложно обявихме нов пакет от наказания, които санкционират виновните за сходни дейности и също карат Русия да заплати цената за това.
Според помощник-държавния секретар на Съединени американски щати в предишното Европа е разчитала доста на Русия за своята сила и на 24 февруари е станало ясно на всички страни, разчитащи на съветски енергоизточници, че Русия не е благонадежден снабдител, „ а някои страни към този момент потеглиха по противоположния път и взеха решение, че те не желаят повече да зависят от силата от Русия “.

„ През последните месеци тези страни много сполучливо се пробваха да диверсифицират източниците си на сила и да понижат зависимостта си от Русия “, означи Донфрийд.

„ Съединени американски щати се намесиха и предоставиха на сътрудниците си големи количества полутечен нефтен газ, страните вкарват проекти за енергийна успеваемост и понижават потреблението, тъй че отговорът е многопластов. Запаси от сила има на процедура във всички страни, само че това не значи, че зимата ще е лека. Вече всички схващат, че енергийната резистентност е сериозна, тъй като събитията имат съществено стопански последствия. Единственото ярко леке в тъмнината е какъв брой тясно си сътрудничат европейците между тях и какъв брой тясно си сътрудничат Съединени американски щати с европейските си сътрудници. Важно е единството на задачата, единството на дейностите “, акцентира помощник-държавният секретар и добави:

„ Да, ще бъде тежка зима, само че ще я преживеем. Обединени сме от убеждението, че това, което вършим, е вярното и че трансатлантическото партньорство се основава на общи ползи, както и на общи полезности. Това е, което отстояваме през днешния ден. “

Цялото изявление с помощник-държавния секретар на Съединени американски щати вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР