Мисията ни е да направим иновацията достъпна чрез дизайн сега,

...
Мисията ни е да направим иновацията достъпна чрез дизайн сега,
Коментари Харесай

Арх. Атанас Енев: Търсим екологична алтернатива за топлоизол...

Мисията ни е да създадем нововъведението налична посредством дизайн в този момент, не след 50 или 100 години.

Днес дизайнът може да реши всеки проблем и да сведе до най-малко негативните въздействия върху околната среда.

Дизайн етапа е виновна за 80% от въздействието на един артикул върху околната среда. Ето за какво тя е основна и определяща за въвеждане на постоянна кръгова стопанска система.

- Арх. Енев, по какъв начин стигнахте до концепцията за гъбената технология?

- Големият проблем е, че макар съществуването на доста устойчиви материали те или не могат да бъдат всеобщо създадени, с цел да отговорят на търсенето на пазара, или са прекомерно скъпи. От позиция на дизайна, комбинирайки верните технологии, да вземем за пример гъби с хартия, можете да получите нещо, което е стопански жизнеспособно, новаторско и с по-нисък въглероден отпечатък от всичко друго.

Ще дам един образец: гъбените материали са доста положителни за България, тъй като системата за преработване у нас към момента се развива. Така че, в случай че имате нещо, което е компостируемо в градината, което можете да изхвърлите и да знаете, че бързо ще се трансформира в хранителни субстанции, то работи като магия. Днес наш главен сътрудник са най-опитните производители на артикули и опаковки от гъбен мицел в Европа. Работим дружно, с цел да дадем достъп на повече компании до тази технология и артикули. Освен това в България работим със страхотни сътрудници в областта на адитивно произвеждане и 3D сканиране, произвеждане на произведения от хартия и картон, както и артикули от дърво.

Мисията ни е да създадем нововъведението налична посредством дизайн в този момент, в този миг. А не след 50 или 100 години.

- Как работи тя и по какъв метод е използвана в строителството? Какви артикули се създават на тази база?

- В момента работим върху няколко плана в разнообразни промишлености. Крайната цел е строителството - най-много топлоизолационни панели и системи.

Да, правилата на кръговия дизайн през днешния ден са изцяло използвани в строителството. Идеята ни е да сменяем всички EPS-и и XPS-и с по-добра екологична опция. С гъбения материал това е изцяло допустимо и от него може да се направи чудесна изолираност с съвсем същите топлоизолационни свойства като EPS.

В момента обаче фокусът ни е върху опаковките поради размера, който изисква от нас строителният бранш. Също в дизайна, където сме се фокусирали върху декоративните интериорни пана, също екстериорни елементи/пана за краткотрайни здания. Работим и в региона на интериора, където вършим лампи, маси и други детайли.

- Миналата година екипът ви приключи два плана с R&D департамента на " Мерцедес Бенц ", Германия. Резултатът е, че през днешния ден два от заводите им употребяват елементи с екодизайн, създадени в България, които понижават 4 пъти въглеродните излъчвания. Разкажете ни за този ваш пробив?

- С плана ни с " Мерцедес " създадохме част, която се употребява при сглобяване на модели на автопроизводителя. Всеки модел има неповторима геометрия и надлежно има потребност от нова друга част. Това значи, че всякога, когато " Мерцедес " основава нов модел, изхвърлят старите и минават през развой по планиране и произвеждане, с цел да се снабдят с нови елементи. Следователно се основават доста елементи, доста боклук и се хабят скъпи запаси. Благодарение на просто дизайн решение дружно с екипа на " Мерцедес " успяхме да създадем част за асемблиране, която може да се употребява сполучливо върху 6 разнообразни автомобила. Така те икономисват запаси, тъй като минават през процеса на произвеждане и дизайн единствено един път.

Нашата част е създадена от по-скъп и по-екологичен материал от стандартна пластмаса и е 3D принтирана. Въпреки това компанията икономисва запаси и фрапантно понижава въглеродни излъчвания. Ето по какъв начин дизайнът може да реши всеки проблем и да сведе до най-малко негативните въздействия върху околната среда.

- Все повече ще се приказва за климатичната рецесия в света. Каква е ролята на дизайна в намирането на положителни екорешения?

- Дизайн етапа е виновна за 80% от въздействието на един артикул върху околната среда. Ето за какво тя е основна и определяща за въвеждане на постоянна кръгова стопанска система. Когато се основава дизайн​ът ​- в този стадий ​- се взимат решения, които предопределят резултата на продукта или услугата върху околната среда. Колкото повече верни решения успее да вкара дизайнерът, толкоз по-екологично чист и резистентен е продуктът. Точно тук се намира огромното предизвикателство през днешния ден.

Така че, дизайнери - създавайте!

Днес на пазара главно се търси скорост на осъществяване и икономическа успеваемост. И резултатът е, че всеобщо се постановат всеобщи и бездушни решения.

Рядко открити дизайн бизнеси могат да си разрешат да отделят времето и ресурсите и да отворят нова посока на работа.

Добрата вест е, че сега доста започващи и млади дизайнери навлизат на пазара. Те са стимулирани, изобретателни и гъвкави и най-много любопитни. Без значение дали вземат решение да стартират на свободна процедура, или да работят в открит бизнес, те вземат решение част от уравнението.

Атанас Енев е проектант по специалност, само че взема решение да тръгне по пътя на устойчивия дизайн и екоиновациите. Интересите му са ориентирани към иновационни разработки, които действат, употребявайки отпадъчни артикули или такива, които са евтино, само че могат да създават артикули с висока добавена стойност.

Така основава Biomyc, компания за екодизайн, която е профилирана в новаторските материали и устойчивия дизайн на артикули. Основният опит на компанията е в дизайна за артикули и опаковки от гъбен мицел и екоматериали. Чрез комбинирането им Biomyc предлага устойчиви технологии и материали на пазара през днешния ден, а не след 50 до 100 години.

Свързани вести Уникална технология! Наши учени изобретиха стиропор, който се саморазгражда
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР