Мисията на НАСА за изследване на космоса не спира да

...
Мисията на НАСА за изследване на космоса не спира да
Коментари Харесай

Сондата Juno засне светкавица в полярния вихър на Юпитер, разкривайки безпрецедентно извънземно метеорологично време

Мисията на НАСА за проучване на космоса не стопира да притегля вниманието на обществеността, като постоянно разгласява впечатляващи и подробни изображения на Слънчевата система. Неотдавна сондата „ Джуно “ (Juno) снима поразително изображение на гръмотевица по време на гръмотевична стихия на Юпитер. Това изображение, направено по време на 31-вото прехвръкване на сондата Juno към Юпитер, демонстрира мълния във вихъра, който се завихря покрай северния полюс на газовия колос. Това наблюдаване разкрива нови аспекти на метеорологията и състава на планетата.

Юпитер, най-голямата планета в нашата Слънчева система, от дълго време е обект на научни проучвания. Със своите великански стихии и комплициран състав той съставлява богато поле за проучване динамичността на газовите планети колоси.

Нова глава в тази история бе разкрита неотдавна с помощта на сондата на НАСА „ Джуно “. Джуно е в орбита към Юпитер от 2016 година насам и снима фотоси на мълнии по време на юпитерова стихия, предлагайки невиждан взор към метеорологичните феномени на планетата.

Буреносното време

Времето на Юпитер е доста бурно. Гигантското му алено леке – ураган, по-голям от този на Земята – се върти от епохи. Бурни облаци от вода и амоняк се движат през атмосфера, в която доминират водород и хелий. Уловените от „ Джуно “ мълнии евентуално са се появили в облаци, формирани от разтвор на амоняк и вода, които мощно се разграничават от земните облаци, формирани от водни пари.

На Земята мълниите пораждат основно от водните облаци и най-често наоколо до екватора. На Юпитер обаче температурата и налягането в атмосферата на планетата са такива, че амонякът може да кондензира и да образува облаци.

В атмосферата на Юпитер има и вода, въпреки и в доста по-малки количества от водорода и хелия. Затова мълниите на Юпитер евентуално са резултат от взаимоотношението на водата и амоняка в тези облаци и се следят най-често наоколо до полюсите. Това разграничаване акцентира разнообразието на метеорологичните феномени в Слънчевата система.

Мисията Juno: изчерпателен взор към Юпитер

Изстреляната през август 2011 година задача Juno на НАСА има за цел да изследва Юпитер. Сондата има за цел да проникне през гъстата облачна завивка и да разкрие структурата, атмосферата и магнитните полета на планетата. В търсене на улики за фундаменталните процеси и условия, които са оформили нашата Слънчева система, „ Джуно “ ще помогне да се разбере произходът и еволюцията на Юпитер.

Тази фотография е направена от Juno по време на 31-вото му близко прехвръкване до Юпитер на 30-ти декември 2020 година, се споделя в известие на НАСА. През 2022 година ученият Кевин М. Джил обработи изображението от суровите данни, снимани от инструмента JunoCam на борда на сондата. По времето, когато е получено необработеното изображение, Juno се намира на към 32 000 км над облаците на Юпитер, на географска широчина от към 78 градуса, до момента в който се доближава към планетата.

През идващите месеци „ Джуно “ ще продължи да обикаля към Юпитер, като сондата ще премине над нощната страна на гигантската планета. Това ще даде спомагателни благоприятни условия за снимането на нови изображения от сходен жанр.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР