Мисията Марс 2020 е на път да стартира през следващата

...
Мисията Марс 2020 е на път да стартира през следващата
Коментари Харесай

Хеликоптерът за Марс е готов

Мисията Марс 2020 е на път да започва през идната година, а този път в новия високотехнологичен роувър, който ще изследва планетата, ще има и високотехнологичен хеликоптер, предопределен да лети в извънредно тънката и съвсем несъществуваща атмосфера на планетата. Самолетът, който ще лети на Марс, към този момент направи първия си полет и инженерите, които са го конструирали, са извънредно удовлетворени.

„ Следващия път, когато летим, летим на Марс “, споделя МиМи Аунг, която ръководи плана JPL вНАСА. Инженерният модел, който е доста покрай финалната версия, има повече от час във въздуха, само че тези два къси тестови полета бяха първият и финален път, когато дребният хеликоптер прави полет на Земята. Следващият ще бъде на далечната планета.

„ Гледайки по какъв начин нашият хеликоптер минава през тестовата камера, не можех да не мисля за историческите транспортни средства, които са били там в предишното “ продължава тя. „ Сондите от Вояджър до Касини, както и всеки роувър за Марс са минали от тук и да забележим нашия хеликоптер там ми подсети, че сме на път да създадем нова парченце от галактическата история “, споделя Аунг.

„ Хеликоптер, който лети на Марс, доста наподобява на хеликоптер, летящ на Земята, като се изключи „ леките “ разлики, че другата планета има с една трета по-слаба гравитация и с 99% по-малко атмосфера. Това повече наподобява на хвърчене на височина от 30 000 метра “, споделя Аунг.

Тестовата площадка, която екипът основава, освен е в изискванията на съвсем цялостен вакуум, само че и заменя въздуха с тъничък микс от CO2, какъвто съществува на Марс. В същото време се основава „ гравитационно разтоварващата ” система, която симулира по-ниска гравитация, като дава на хеликоптера леко покачване посредством кабел.

Той прелита на „ невероятната “ височина от два инча, за общо една минута в два теста, което беше задоволително, с цел да покаже на екипа, че с всичките си 1500 елементи и тегло от към два кг, хеликоптерът е подготвен за пакетиране и изпращане на Червената планета.

„ Беше първи полет – споделя един от участниците, Теди Цанетос. – Системата за гравитационно разтоварване работеше съвършено, тъкмо като нашия хеликоптер. За да получим всички набори от данни, нужни за потвърждаване, че хеликоптерът ще лети на Марс независимо, както е проектирано, в тънката атмосфера на планетата, изисквахме единствено 2-инча височина, нямаше потребност да отиваме по-високо. “

Няколко месеца след кацането на Марс през 2021, хеликоптерът ще се отдели и ще направи няколко тестови полета по 90 секунди. Това ще бъдат първите полети на друга планета. Хеликоптерът ще работи най-вече самостоятелно, защото пътуването на командите от Земята до него ще бъде прекомерно дълго – 30 минути, с цел да може да го ръководи водач от Земята.

Той разполага със лични слънчеви кафези и акумулатори, и ще се пробва да лети с последователно увеличение на дистанцията от роувъра в интервал от 30 дни. Очаква се да лети на височина към три метра във въздуха и може да стигне до няколко стотин метра от роувъра.

Мисията „ Марс 2020 “ се чака да бъде подготвена за старт през идващото лято, като ще дойде на местоназначението си при започване на 2021 година.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР