Мисиите до Марс, особено скорошните, успяват да ни накарат да

...
Мисиите до Марс, особено скорошните, успяват да ни накарат да
Коментари Харесай

Вижте как перести облаци се реят над Марс

Мисиите до Марс, изключително скорошните, съумяват да ни накарат да се почувстваме по този начин, като че ли в действителност се намираме на Червената планета или че най-малкото – един ден ще имаме опцията да я посетим. Видяхме голям брой забележителни фотоси, както и впечатляваща 360-градусова гледка, само че постоянно точно дребните неща вършат този свят хем прочут, хем извънземен.

Сега NASA ни сподели един страховит GIF на перести облаци над повърхността на Марс. Снимките са направени от „ Кюриосити “ и по-специално – от дясната навигационна камера на марсохода в границите на интервал от 5 минути на 19 март 2021-ва. Впоследствие те са „ съшити “ в едно от професора по планетарни науки Пол Бирн. Освен преминаващите над повърхността облаци, виждаме и седиментна канара, която екипът на „ Кюриосити “ назовава Мон Мерку.

Подобната на палачинка конструкция е висока към 7 м и е част от каменист район в основата на планината Шарп – геологическата конструкция, която „ Кюриосити “ учи през последните 7 години. Различните седиментни пластове, от които Мон Мерку е формиран, съставляват компресирани и циментирани находища, които са еродирали с течение на времето. Благодарение на тях научаваме извънредно доста за историята на Червената планета.

Облаците на фотосите са формирани от вода и лед и евентуално са доста по-тънки спрямо тези, които виждаме на Марс. Това обаче не значи, че Марс не може да създава и великански облаци. Всяка заран напролет в южното полукълбо Арсия Монс, един от най-високите вулкани на Червената планета, основава облак, дълъг цели 1800 км и необятен – 150 км. Едва неотдавна учените разгадаха неговия механизъм на формиране.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР