Мирно споразумение между Армения и Азербайджан е възможно само ако

...
Мирно споразумение между Армения и Азербайджан е възможно само ако
Коментари Харесай

Армения допуска мир с Азербайджан само при взаимно признаване на териториите си

Мирно съглашение сред Армения и Азербайджан е допустимо единствено в случай че двете страни признаят взаимно териториалната си целокупност. Това съобщи арменският министър председател Никол Пашинян, представен от ТАСС.

Мирният контракт сред Армения и Азербайджан ще стане действителен, в случай че двете страни ясно, недвусмислено и без уловки взаимно признаят териториалната си цялост и се спогодят в никакъв случай да няма териториални разногласия в бъдеще, акцентира той.

Пашинян удостовери, че Армения изцяло признава териториалната целокупност на Азербайджан и чака Азербайджан да направи същото, като признае територията на някогашната Арменска руска социалистическа република за принадлежаща на Република Армения.

Според него е " жизненоважно да се образуват интернационалните механизми, които да подсигуряват спокойно съглашение, в противоположен случай в деня след подписването на контракта може да избухне нова война или нова ескалация ".

Армения и Азербайджан са водили две войни - през 2020 година и през 90-те години на предишния век - за азербайджанския район Нагорни Карабах, обитаем с арменци. Турция поддържа Азербайджан в спора.

Шестседмичната война през 2020 година лиши живота на повече от 6500 войници от двете страни и приключи с помирение с помощта на посредничеството на Русия.

Миналата година Баку и Ереван започнаха работа по кротичък контракт с посредничеството на Европейския съюз и Съединените щати. Представители на двете страни проведоха няколко срещи в Брюксел и Москва.

Съгласно съглашението, реализирано с посредничеството на Москва, Армения отстъпи елементи от територия, която контролираше от десетилетия, а Русия разположи към 2000 съветски миротворци, които да съблюдават за нежното помирение.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година, етническите арменски сепаратисти в Нагорни Карабах се отделиха от Азербайджан. Последвалият спор взе към 30 000 жертви.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР