Мирните преговори вече са пожелателно мислене – нещо, което ни

...
Мирните преговори вече са пожелателно мислене – нещо, което ни
Коментари Харесай

Светът се готви за по-мащабна война

Мирните договаряния към този момент са пожелателно мислене – нещо, което ни държи над водата. Повърхността е извънредно жестока. Приказката за две страни звучи добре в Организация на обединените нации, само че на терен виждаме, че светът се готви за по-широка война.

Това мнение изрази пред журналистът Руслан Трад, откривател на Близкия изток.

" Дори да има някаква деескалация, което е имагинерно, спорът е там. Докато няма палестинска страна, ще се случват сходни офанзиви, могат да бъдат и още по-жестоки. От друга страна, концепцията за две страни постоянно е била по-скоро хубава приказка. Хората, които са били най-близо до реализирането на тази концепция, са били убивани от радикални фракции от двете страни. "

Колкото и брутални да са фрагментите от офанзивата на " Хамас ", тази офанзива извърши своята цел – да притегли внимание, да разсее вниманието на Израел и неговите съдружници от Украйна, счита Руслан Трад.

" Най-вероятно " Хамас " са главният мозък зад офанзивата. Те имат доста положителни съдружници в това си начинание. Не единствено Иран. Русия също взе участие в шерване на информация с Хамас. През последното десетилетие Русия изграждаше доста съществени връзки с Африка, с Близкия изток и стъпи доста очевидно със свои елементи в Близкия изток, с построяването на нови бази в Сирия. Те стъпиха последователно в по-широкия район, в това число в Египет, затоплиха връзки със Судан. Палестинската идея постоянно е била доста потребна както за Съюз на съветските социалистически републики, по този начин и за днешната Руска федерация. " Хамас " разчита извънредно на това партньорство, въпреки то да не е по този начин обществено поради връзките сред Израел и Кремъл. Иран е страната, която най-вече способства за благоденствието на " Хамас ", с изключение на катарските пари, които бяха пращани години наред в Ивицата Газа. Иран разполага със обилни запаси да оказва помощ на " Хамас ".

Два от лагерите за подготовка на " Хамас " са били на 700 метра от границата и не са били засечени, добави Трад.

" Граничният пункт с Египет беше отворен за филантропична помощ, обаче е доста лимитирано влизането и излизането оттова. Израел заплаши даже Египет, Египет е доста деликатен сега. Де факто е блокирана територията на Газа. Ивицата Газа е блокирана както по суша, по този начин и по море. Над 2 милиона души живеят в това пространство ", разясни Руслан Трад. В една от частите на Газа няма по какъв начин население от 1 100 000 души да се реалокира, даже да желае, какъвто беше ултиматумът на Израел, акцентира той.

" Означава, че когато стартира сухопътната интервенция, ще имаме сериозен растеж на цивилните жертви. Аспект на военните дейности, който Израел е подготвен да одобри сега. " Събитията удрят доста съществено районни проекти на Съединени американски щати, не са в тяхна полза, означи журналистът. По думите му има остра реакция от съдружници на Съединени американски щати в Близкия изток. Покрай границата сред Израел и Ливан има конфликти, има и придвижване на ирански елементи в Сирия, което тормози Съединени американски щати. За Съединени американски щати и администрацията на Байдън това е един от най-тежките моменти, сподели Руслан Трад в предаването " Събота 150 ".

Той изрази догадка, че единствената причина към момента да няма сухопътна интервенция в Газа, е позицията Съединени американски щати, тъй като американската дипломация играе възпираща роля за Израел.

При инвазия в Газа, спорът в Близкия изток може да се разшири, предвижда анализаторът.

Трад засегна и тематиката за икономическия кулоар, който по думите му " да вкара Индия в огромната игра, в контраст на Китай ".

" За Запада Индия може да бъде сътрудникът, който Китай не може да бъде. "

Тези доближавания и този стопански кулоар с Индия се случват на фона на последователното преустановяване на планове на Китай в Западна Европа и опитите на БРИКС да блокира превъзходството на $ и западните валути. Коридорът би трябвало да минава през Израел, който съгласно Трад " недообмисли обстановката и палестинците са тази част от историята, която не беше разказана ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР