Мирните преговори между Армения и Азербайджан, които се състояха миналата

...
Мирните преговори между Армения и Азербайджан, които се състояха миналата
Коментари Харесай

Армения и Азербайджан не трябва да пропускат своя исторически шанс

Мирните договаряния сред Армения и Азербайджан, които се състояха предходната седмица във Вашингтон, Съединените щати, биха донесли дълго чакания мир в Южен Кавказ.

Азербайджан предложи кротичък проект директно след 44-дневната война през есента на 2020 година, като показа предложение за нормализиране на връзките с Армения, състоящо се от 5 точки, основани на общоприетите правила на интернационалното право. Преговорите за нормализиране на връзките сред Армения и Азербайджан, извършени с посредничеството на Европейски Съюз, реализираха значими резултати, измежду които преди всичко признаването на териториалната целокупност на Азербайджан, от страна на Армения, през октомври 2022 година в Прага.

Надявайки се да завоюва време Армения бавеше мирния развой заради неправилното си разбиране, че изискванията за подписано помирение не биха били в нейна изгода. Но в случай че Армения прегледа вярно обстановката, ще откри, че тя е страната, която най-вече би спечелила от мир с Азербайджан. Всъщност Армения ще би трябвало да се откаже от противозаконните си искания към суверенните територии на своята прилежаща страна и да поеме правни задължения да не предявява сходни искания в бъдеще.

Незаконната окупация на азербайджанските територии в продължение на 3 десетилетия не обезпечи предимство за Армения, в противен случай, докара даже до загуба на нейната де факто държавна самостоятелност. Ако не бъде открит мир Армения ще продължи да бъде в изолираност и ще би трябвало да пропусне явните стопански изгоди от този мир. Докато мирът и един интегриран южно-кавказаки район с отворени връзки, достъп до нови пазари, нарастнали директни задгранични вложения, както и последващият стопански подем биха били от огромна изгода за обеднялата Армения и нейното население.

Стана ясно, че по време на мирните договаряния, чиито хазаин бяха Съединените щати, външните министри на Армения и Азербайджан са постигнали прогрес към вероятен мир. Мирът в непосредствена непосредственост до Европа е по-възможен от всеки път и зависи от решението на Армения да тръгне по пътя на мира.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР