„Мир“ е съветска (по-късно руска) орбитална станция. „Мир“ е първата

...
„Мир“ е съветска (по-късно руска) орбитална станция. „Мир“ е първата
Коментари Харесай

Орбиталната станция Мир е извадена от употреба и приводнена в Тихия океан

„ Мир “ е руска (по-късно руска) орбитална станция. „ Мир “ е първата дълговременно обитаема станция и първата от " второто потомство галактически станции ", осъществена посредством редица свързани между тях модули. Представлява комплициран, многоцелеви научноизследователски комплекс.
Изстреляна e на 20 февруари 1986 година и приводнена на 23 март 2001 година в Тихия океан.
През 1976 година Конструкторско бюро Енергия прави предложение за основаване на усъвършенствани дълговременни орбитални станции. Предварителният план стартира през август 1978 година, а през февруари 1979 година — същинската работа по основаването на орбитална станция от ново потомство, централния й блок, бордово и научно съоръжение. В началото на 1984 година ресурсите на плана са пренасочени към програмата „ Буран “ и работата по „ Мир “ на практика замира. Проектът е задвижен още веднъж по заповед на Секретаря на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Г. В. Романов, който подрежда станцията да бъде приключена до XXVII конгрес на Комунистическа партия на Съветския съюз.
Централният модул на станцията е изведен в околоземна орбита на 20 февруари 1986 година През идващите 10 години са изстреляни и скачени още шест модула.
От 1995 година станцията стартират да посещават и интернационалните екипажи. От общо 15-те последвали експедиции, 14 са с присъединяване на космонавти от Сирия, България, Афганистан, Франция (5 пъти), Япония, Англия, Словакия, Австрия и Германия (2 пъти).
В рамките на програмата „ Мир-Шатъл “ се правят 7 кратковременни експедиции от совалките „ Атлантис “ и една от „ Индевър “, като станцията „ Мир “ е посетена от 34 астронавти.
Към края на 90-те на станцията стартират да пораждат голям брой проблеми с разнообразни принадлежности и системи. Правителството на Русия взема решение да изведе от орбита и приводни станцията, базирайки се на високите разноски за поддръжка. Някои считат, че решението е взето под напън от страна на държавното управление на Съединени американски щати в интерес на Международната галактическа станция. На 23 март 2001 година, откакто е надхвърлила трикратно плановия си живот, станцията „ Мир “ е приводнена в южната част на Тихия океан до островите Фиджи.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР