Миню Стайков, снимката е от 2009 г. © Юлия Лазарова

...
Миню Стайков, снимката е от 2009 г. © Юлия Лазарова
Коментари Харесай

Вечерни новини: Прокурорска акция и срещу собственика на Винпром Пещера, руснаци ще бъдат обвинени за отравянията с "Новичок"

Миню Стайков, фотографията е от 2009 година

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Вечерни вести: Нищо с пътя на Своге не е наред съгласно отчет, Българска социалистическа партия отива " при народа "

И още: Параментът отхвърли опит за връщане на остарелия режим на пушене; Най-силният ураган от 25 години насам взе жертви в Япония; Назрява тежък спор в последната бунтовническа територия в Сирия - Идлиб;
4 сеп 2018
Вечерни вести: НФСБ остава в ръководството, само че с условия, инфлацията в Турция гони рекордни 18%

И още: Националният музей на Бразилия изгоря дружно с единствени по рода си експонати; Според прокуратурата Ветко Арабаджиев и брачната половинка му се укриват; Парламентарният сезон стартира
3 сеп 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Ще има ли разтърсвания в кабинета след оставките на трима министри, Ветко Арабаджиев и брачната половинка му търсени с европейска заповед за арест, чака се " горещо " първо съвещание на Народното събрание във вторник
2 сеп 2018 Специализираната прокуратура сътвори централната вест в България още рано сутринта в сряда - притежателят на Винпром - Карнобат Миню Стайков е арестуван, дружно с още 10 индивида, а прокурори са влезнали в офиси на фирмите му в цялата страна. Акцията е аналогична с тази против различен наедрял предприемач - Ветко Арабаджиев, от предходната седмица.

Междувременно в Народното събрание изслушваха министри, измежду които подалите оставки – Николай Нанков и Валентин Радев. Те зааявиха, че няма да отдръпват оставките си, макар настройката на ръководещите да спасят от уволняване най-малко Нанков. Радев въпреки всичко си остави малка врата, акцентирайки сбито, че " каквото реши капитанът на тима, това вършим ", визирайки премиера Бойко Борисов.

В Сирия напрежението пораства, като по всичко проличава, че Асад и съдружника му Русия са на пък да проведат огромна атака против последния размирен анклав Идлиб. Против е турският президент Ердоган, който предизвести, че това ще е кръвопролитие и ще генерира нов голям мигрантски поток.

НАЙ-ВАЖНОТО

Прокуратурата задържа притежателя на " Винпром Пещера " Миню Стайков в следствие за данъчни измами

След като предходната седмица профилираната прокуратура организира изненадваща акция в хотели и офиси на пловдивския предприемач Ветко Арабаджиев, през днешния ден същото се случи и на различен наедрял предприемач - Миню Стайков. Прокурори са влезнали в офиси на фирмите му " Винпром - Карнобат ", " Сис индустрийс " и " Топаз мел " в цялата страна, а самият Стайков е арестуван за 24 часа, дружно с още 10 души. Обвиненията са същите като към Арабаджиев, който е и сват на Стайков - скица за данъчна машинация за укриване на Данък добавена стойност посредством фиктивни контракти с " изчезнали търговци " плюс пране на пари.

Бизнесът на Стайков е измежду най-големите в страната: той е производител номер едно на вино, номер две на високоалкохолни питиета, а " Топаз мел " е най-големият мелничен комплекс в страната. Остава отворен обаче въпросът за какво прокуратурата се засилва едвам в този момент, откакто от десетилетия е обществено ясно, че в бизнеса на редица едри предприемачи - измежду които тези под прожекторите сега, има голям брой нечисти практики. Акциите евентуално ще стоят добре в CV-то на зам.-главния прокурор Иван Гешев (след малко повече от година ще има избор на нов основен прокурор), само че надали могат да убедят обществото, че внезапно институциите са тръгнали на поход за правда и правдивост.

Англия ще повдигне обвиняване на двама руснаци - сътрудници на ГРУ, за отравянето с " Новичок "

Британската прокуратура заяви, че има задоволително доказателства, с цел да повдигне обвинявания на двама съветски жители за опита за убийството на някогашния шпионин Сергей Скрипал, щерка му Юлия Скрипал и един служител на реда. Британският министър председател Тереза Мей, представена от " Ройтерс " и Би Би Си, заяви, че те са сътрудници на съветското военно разузнаване, известно със съкращението ГРУ. Това са Александър Петров и Руслан Боширов и те са първите имена, които Кралската прокуратура на Англия посочва като директни причинители на покушението.

Сергий Скрипал и щерка му бяха открити в безсъзнание в английския град Солсбъри на 4 март след контакт с нервнопаралитично вещество. Изследвания демонстрираха, че става дума за бойно отровно вещество от групата " Новичок ", разработвана в някогашния Съветски съюз, а Западът упрекна Русия за офанзивата. Заради случая се стигна до изпъждане на десетки западни дипломати в Москва и съветски дипломати в Европа и Съединени американски щати, а на Русия бяха наложени наказания.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Mercedes показа първия си напълно електрически модел


Германският автопроизводител Daimler показа първия напълно електрически одел Mercedes - той е SUV и ще конкурира американската Tesla. Новият EQC ще е с мощ до 400 коня и пробег от над 450 км с едно зареждане на батерията. Тя е 80kW и съгласно производителя тя ще се зарежда от 10 до 80% за 40 минути с бързото зарядно DC, оповестяват организациите. Производството на първите бройки от модела ще стартира в завода на Mercedes в Бремен през 2019 година Цената към този момент не е ясна. Представянето на EQC идва две години откакто беше оповестена новата идея приставки на Mercedes - EQ. През последните години немската компания влага над 10 милиарда евро в развиване на концепцията и производството на електрическите си модели и над 1 милиарда евро в акумулатори. Новият SUV е първият от общо 10 EQ автомобила, които автопроизводителят възнамерява да пусне до 2022 година

Фотограф: Tt News Agency

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Манфред Вебер разгласи кандидатурата си за ръководител на еврокомисията


Фотограф: Darrin Zammit Lupi
Утре Европейската национална партия (ЕНП) открива процедурата за избор на водещия си претендент за идващ ръководител на еврокомисията. Германският реакционер Манфред Вебер обаче изпревари събитията и още през днешния ден разгласи в Twitter желанието си да наследи Жан-Клод Юнкер на поста.

Вебер, който оглавява групата на ЕНП в Европарламента, има поддръжката на канцлера Ангела Меркел, само че ще бъде изправен пред огромни провокации, вкл.от страна на други консерватори. Той ще срещне съпротивата на политицте, които са против така наречен процедура " шпитценкандидат ", употребена при предходния избор на водач. При нея всяка от европейските партии издига един " водещ претендент в листата " за европейските избори. Идеята е, че ръководител на еврокомисията би трябвало да стане водещият претендент на партията, излязла отпред в изборите. Много европейски държавни водачи - изключително френският Еманюел Макрон, обаче са срещу метода, който съгласно критици е довел до политизиране на комисията.

Швеция гласоподава за парламент и държавно управление на фона на напредък на популистите

Основните лявоцентристки и дясноцентристки блокове в Швеция са с съвсем изравнени позиции – надлежно 40.2% и 38.9% - преди изборите на 9 септември, които са доминирани от терзания за имиграцията и увеличаващата се поддръжка за популистките " Шведски демократи ". Сформирането на идващото държавно управление е под въпрос точно поради антиимигрантските " Шведски демократи ", които ще вземат 18.2% съгласно изследванията.

Сделка с техния водач би поставила завършек на политическия блокаж, само че към този момент той остава изолиран. Ситуацията се усложнява още повече от поръчката на " Шведски демократи ", че ще саботират всяка администрация, което не им даде въздействие по отношение на имигрантската политика.

Руснаците гласоподават на районни и локални избори

В Русия ще се проведат районни и локални избори в неделя на фона на рецензиите към ръководещите по отношение на утвърдените проекти за повишение на пенсионната възраст. Според анализаторите огромният въпрос в този момент е дали публичното неодобрение към партията " Единна Русия " ще се отрази на вота. Кметът на Москва Сергей Собянин, който има късмет да бъде избран отново, се разграничи от държавното управление, кандидатирайки се като самостоятелен. Същевременно за деня на изборите са планувани нови митинги против пенсионната промяна.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Огромен айсберг потегли от Антарктика


Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Чудовищният антарктически айсберг А-68 най-сетне е в придвижване. Тринадесет месеца след откъсването си от дългия полуостров на Белия континент, блокът от трилиона тона стоеше покрай брега, помръдвайки минимално напред и обратно. Сега обаче южният му край се е завъртял съвсем на 90 градуса, което демонстрира, че той е бил подхванат от океански течения. Приближаващото се южно лято би трябвало единствено да подкрепи предстоящото постепенно изместване на север, споделят специалисти.
А-68 е оргомен - към 150 километра дълъг и към 55 километра необятен или към две трети ог площта на остров Кипър, да вземем за пример. Това е шестият максимален айсберг в класацията за всички времена. Миналият опит сочи, че огромните айсберги нормално заобикалят континента и се насочат на изток към южната част на Атлантическия океан.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

България ще открие генерално консулство в Ерусалим , заяви министър председателят Борисов в сряда на взаимна конференция с израелския си сътрудник Бенямин Нетаняху в Ерусалим. Нетаняху пробва да накара интернационалната общественост да признае града за столица на Израел. През май Съединени американски щати реалокира там посолството си от Тел Авив и това се одобри като огромен акт на поддръжка от страна на Тръмп. Борисов обаче в този момент обвърза решението не с политически подтекст, а с това, че доста хора пътуват сред Израел и България.

Нападение против последната сирийска бунтовническа провинция Идлиб би била кръвопролитие, а идната среща на върха в Техеран сред Иран, Русия и Турция, не би постигнала позитивни резултати, е декларирал турският президент Ердоган пред в. " Хюриет ". Русия, която е съдружник на сирийския президент Башар Асад, възобнови през вчерашния ден въздушните удари против бунтовниците в Идлиб, a сирийската войска настава натам, което наподобява е въведения към пълномащабна атака.

Ако референдумът беше през днешния ден, 59% от британците щяха да гласоподават за оставане в Европейски Съюз , против 41% за Брекзит, сподели ново изследване, оповестено в сряда от изследователските организации NatCen и " The UK in a Changing Europe ". Това е най-високата поддръжка за участието в Европейски Съюз, записана в сходна анкета след допитването през 2016 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР