Миньори, енергетици, синдикалисти, представителни на местната власт и депутати настояха

...
Миньори, енергетици, синдикалисти, представителни на местната власт и депутати настояха
Коментари Харесай

Енергетици, синдикати, местна власт и депутати искат яснота за бъдещето на Марица-изток

Миньори, енергетици, синдикалисти, представителни на локалната власт и депутати настояха за цялостна изясненост по отношение на бъдещето на въгледобивния комплекса " Марица-изток ", оповестява БНР.

Близо три часа заинтригуваните страни обсъждаха най-значимия проблем в старозагорския район - въглищното произвеждане. Форумът беше иницииран от КТ " Подкрепа ", а негов уредник е Община Стара Загора.

На събитието обаче не участва министърът на енергетиката Румен Радев, макар че той бе измежду поканените. Неговото неявяване беше разкритикувано от присъстващите, съгласно които това отразява отношението на централната власт към казуса.

Заинтересованите страни се сплотиха към мнението, че е извънредно значимо държавното управление час по-скоро да даде цялостна изясненост за бъдещето на въгледобивния комплекс. Беше поискано в къси периоди енергийното министерство да оповести задачите , които ще залегнат в два стратегически документа - Интегрирания проект в региона на енергетиката и климата, както и Териториалния проект на Стара Загора.

Според присъстващите досега не е свършено нищо за осъществяване на решението на Народното събрание от 12 януари, с което се упорства задължението от 40% понижение на въглеродните излъчвания до 2026 година, заложен в Плана за възобновяване и резистентност, да бъде предоговорен с Европейската комисия.
 Мини
Мини " Марица-изток " не дават да ги затварят без логичност и под напън

Работещите в комплекса желаят работата им да е обезпечена най-малко до 2040 година

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов съобщи, че синдикатите ще продължат борбата за бъдещето на комплекса и работещите.

Отново беше издигнат въпросът с неналичието на енергийна тактика на страната. Според присъстващите сходна би трябвало да бъде направена допустимо най-бързо, откакто този развой се бави от 2020г.

Владимир Топалов от КТ " Подкрепа " в Мини " Марица-изток " настоя страната да не поема никакви задължения за закриване на мощности в комплекса , до момента в който не бъде основана опция.

От своя страна, Деян Дяков от КНСБ в Топлоелектрическа централа " Марица - изток 2 " изиска образуване на работна група в Стара Загора по въпросите за бъдещето на комплекса. Депутатът на " Възраждане " Искра Михайлова пък добави настояването с предложение за сформиране на краткотрайна парламентарна комисия.

Инж. Щерьо Щерев оспори смисъла от европейските екологични политики и предизвести, че в случай че не бъдат взети точните и навременни решения, Стара Загора ще претърпи трети стопански удар след закриването на заводите на дискови запаметяващи устройства и АТЗ. Той настоя българското държавно управление да се включи в самодейност на Полша по предоговаряне на Механизма за потенциал, с цел да обезпечи подобен за родните централи, откакто в началото страната изпусна периода за това през 2019 година Щерев изиска и разглеждане на капиталови оферти, свързани с хващане и потреблението на излъчванията въглероден диоксид.
 Нова евродиректива затваря три ТЕЦ-а от
Нова евродиректива затваря три ТЕЦ-а от " Марица-изток "

Директивата е за най-хубави налични практики за огромните горивни съоръжения

Присъстващите повдигнаха въпроси за бъдещето на американските централи в комплекс " Марица-изток " , като припомниха, че след няколко месеца през 2024 година изтича договорът на Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал ".

Ако желаеме въгледобивът да продължи да съществува, не би трябвало да се взимат европейските пари, безапелационен бе изпълнителният шеф на Топлоелектрическа централа " Брикел " Янилин Павлов. Той настоя да бъде изработен разбор какъв би бил резултатът от усвояването на тези средства.

Павлов предизвести, че задължението за стесняване на въглеродните излъчвания не може да бъде затрупан само със затваряне на частната енергетика.

Присъстващите означиха, че закриването на въглищното произвеждане ще засегне над 100 000 души.

Представители на общините, свързани с активността на " Марица-изток ", показаха опасения, че неналичието на опция ги обрича на обезлюдяване. По този мотив кметът на Стара Загора Живко Тодоров настоя час по-скоро да бъде показан Териториалният проект на района. По негови думи досега не е свършено нищо във връзка с плавния преход и основаването на различна претовареност.

На събитието бе решено до края на месеца да бъде извършена втора сходна среща, на която да участва персонално енергийният министър Румен Радев. Радослав Василев от " Продължаваме промяната " се ангажира да спомага за осъществяване на спор с енергийния министър още през идната седмица.
 2350 чиновници на Топлоелектрическа централа
2350 чиновници на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " упорстват за изясненост за работните си места

От КНСБ изпратили 3 писма, без отговор досега
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР