Минута мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим запазиха

...
Минута мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим запазиха
Коментари Харесай

Депутатите запазиха мълчание в памет на жертвите на комунизма, БСП и Възраждане бойкотираха

Минута безмълвие в памет на жертвите на комунистическия режим резервираха депутатите при започване на днешното пленарно съвещание. Поводът бе днешния ден на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим. На 1 февруари преди 79 години Народният съд осъжда на гибел тримата регенти Княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов, ген. Никола Михов, 22 министри, 67 народни представители, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници.
Прочетете още
Предложението да се отдаде респект на жертвите бе от групата на ПП-ДБ. Не всички партии се включиха - от Българска социалистическа партия не бяха в залата, а от " Възраждане " не станаха всички. Седнал бе и водачът им Костадин Костадинов и зам.-председателят на Народното събрание Цончо Ганев.

" Народният съд не е казус в следвоенна Европа, само че българският случай е неповторим. Самото му битие като ексклузивен съд е срещу Търновската конституция, а политическата му цел е незаконна. За общата правораздавателна настройка на Народния съд е индикативен и обстоятелството, че ден след изтезанието на регентите, един от екзекуторите - Фердинанд Кузовски, се разхожда из центъра на София с ботушите на убития Княз Кирил. След това е и 15 години ръководител на Народното събрание ", сподели Никола Минчев в декларация от името на групата си.

" Можем да сме солидарни с резолюцията на ПАСЕ от 2006 година за интернационално наказание на тоталитарните комунистически режими, че моралната оценка и осъждането на осъществените закононарушения играят значима роля за възпитаването на идните генерации. Ясната позиция за предишното може да бъде ориентир за бъдещето. Важно е да подчертаваме смисъла на поддържането на загатна за истината жив, защото не може да има помиряване без истина и памет. Трябва да удостоверяваме своята решителна и единна позиция против всяка форма на тоталитарно ръководство без значение от идеологическия подтекст ", изчете още Минчев.

Веднага след него на трибуната излезе Костадинов и разгласи, че историята е била " изнасилена ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР