Минно-геоложкият университет Св. Иван Рилски“ се включва в инициативата на

...
Минно-геоложкият университет Св. Иван Рилски“ се включва в инициативата на
Коментари Харесай

Минно-геоложкият университет ще подпомага икономическото министерство при подготовка на ресурсна карта за привличане на повече инвеститори

Минно-геоложкият университет „ Св. Иван Рилски “ се включва в самодейността на Министерството на стопанската система и промишлеността за подготовка на капиталова карта за реиндустриализация на България.

Това стана ясно по време на среща сред министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и ректора на висшето учебно заведение проф. доктор инж. Ивайло Копрев.

Двамата дискутираха тематиката за подземните благосъстояния, с които България разполага, като от страна на университета беше декларирано, че на този стадий изследванията в сферата доста изостават. По време на диалога стана ясно, че последните проучвания са от 90-те години на предишния век, а през днешния ден има доста по-развити технологии, които биха дали нова и по-детайлна информация.

Никола Стоянов показа напредъка в работата по капиталовата карта за реиндустриализация на България, която се базира на суровините, добивани в страната. Целта е тя да бъде представяна от комерсиалните ни аташета зад граница пред индустриални компании. С привличането на нови вложения, повече равнища на преправка на суровините ще се случва в нашата страна и по този начин и ще има по-висока добавена стойност за стопанската система ни. В тази връзка проф. Копрев разяснява, че е належащо да бъде осъществено и базово национално изследване на територията на цялата страна. То ще бъде направено посредством нови технологии и ще покаже една по-детайлна картина на подземните благосъстояния у нас. Резултатите от него ще бъдат основа за последващи, по-задълбочени изследвания и би дало доста повече благоприятни условия за привличане на по-големи вложители.

„ Ние като институция ще подпомогнем всички старания на научните среди за възобновяване на данните ни и имам вяра, че това е самодейност с национално значение “,

сподели министър Стоянов. По думите му е в напреднала фаза и работата с Минно-геоложката камара. „ Само с общи старания може да реализираме устойчиви резултати. България е изгубила доста време, само че сега имаме късмет да възродим редица производства у нас “, акцентира икономическият министър. Той напомни още, че развиването на индустриални зони наоколо до огромните залежи на подземни благосъстояния и задоволително атрактивни условия за вложения в тях, е още един тласък за привличането на стратегически компании и възобновяването на индустриалния развой в страната.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР