Министрите по климатичните промени и енергетиката на страните от Групата

...
Министрите по климатичните промени и енергетиката на страните от Групата
Коментари Харесай

Г-7 обмисля да подкрепи нови инвестиции в природен газ

Министрите по климатичните промени и енергетиката на страните от Групата на седемте (Г-7) обмислят да поддържат нови вложения при доставките на естествен газвъпреки оценките, че такива вложения биха осуетили световно контрактуваните цели във връзка с измененията в климата. Това демонстрира документ, представен от организация Ройтерс.

Министрите по изменението на климата и енергетиката от страните от Г-7 ще се срещнат на 15-16 април в Сапоро, Япония, с цел да обсъдят напъните за справяне с изменението на климата, които старания в този момент са подложени на напън предвид на разтърсванията на световните енергийни пазари след нашествието на Русия в Украйна, съобщи БНР.

В проектоизявление от идната им намира се споделя,чеминистрите ще се съгласят, че са нужни нови вложения нагоре по веригата за естествения газпоради енергийните последствия от нашествието на Русия. Русия понижи доставките на газ за Европа през предходната година, причинявайки стесняване на световните доставки и скок на цените на международните пазари, припомня Ройтерс.

" В този подтекст, в този съответен неочакван случай, ние признаваме нуждата от нужни вложения нагоре по веригата за втечнения (LNG) и за природния газ в сходство с нашите климатични цели и ангажименти`, се споделя в плана на изказване.

Този план към момента се договаря от страните от Г-7 и може да се промени доста, преди да бъде признат, отбелязва Ройтерс.

Ангажиментът за вложения в LNG, в случай че бъде спазен във финалното официално съобщение от идната среща, би бил победа за домакина на срещата на Г-7 в лицето на Япония, която назовава LNG " преходно гориво " към по-чиста сила, което съгласно нея може да е належащо минимум още 10-15 години.

Подобни вложения обаче биха били в несъгласие с оценките на Международната организация по енергетика (МАЕ), която съобщи, че не могат да се вършат нови вложения в доставките на изкопаеми горива, в случай че светът желае да спре световното стопляне над 1,5 градуса по Целзий - границата, която би избегнала в най-голяма степен отрицателните влияние върху световния климат.

Светът би трябвало доста да понижи потреблението на сила от изкопаеми горива през това десетилетие, с цел да избегне най-опустошителните въздействия от изменението на климата, уточни и Научната комисия към Междуправителствената експертна група по климатичните промени на Организация на обединените нации (IPCC). Прогнозираните излъчвания на въглероден диоксид (CO2) в съществуващи планове за изкопаеми горива биха " взривили " оставащия въглероден бюджет, с цел да се реализира задачата от 1,5 градуса по Целзий, съгласно IPCC.

Министрите по климата от Г-7 показаха на срещата си през предходната година, че са нужни вложения в бранша на втечнения природен газ, с цел да се отговори на енергийната рецесия, само че те не утвърдиха категорично вложенията нагоре по веригата в доставките на синьото гориво.

Преди това Г-7 даде обещание да приключи обществената поддръжка за задгранични планове за изкопаеми горива до края на 2022 година

В проектодекларацията от идната през април намира се споделя, честраните чакат търсенето на полутечен природен газ да " продължи да пораства " в страни, които могат да си разрешат по-късно да заменят газа с енергийни източници с нулеви чисти излъчвания.

Документът обаче разкрива и опълчване от някои страни, в това число от Европейския съюз, които не са съгласни с изказванието, че търсенето на LNG ще се усили. Трябва да се има поради, че 27-те страни членки от Европейски Съюз вземат участие в срещите на Г-7.

Някога огромни купувачи на съветски тръбен газ, европейските страни се надпреварват да диверсифицират своите енергийни източници, заменяйки частично съветския газ с повече полутечен газ.

В плана на официално съобщение също по този начин неведнъж се осъжда нашествието на Русия в Украйна и се споделя, че Г-7 ще работи с " надеждни сътрудници ", с цел да се понижи зависимостта от Русия.

В плана за официално съобщение се загатва и амоняка като произходящ на водорода и който може да бъде инструмент за " дейно понижаване на излъчванията ". Това съставлява още една евентуална " победа " за бедната на сила Япония.

Япония тества взаимно изгаряне на въглища с амоняк като инструмент за понижаване на въглеродните излъчвания при производството на топлинна сила и желае да разшири системата до допустимо най-вече електроцентрали в страната.

Неназован формален представител, занимаващ се с интернационалните въпроси в японското министерство на промишлеността, отхвърли да разяснява плана, отбелязва Ройтерс.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР