Министрите, отговарящи за телекомуникациите в страните-членки на ЕС, се събират

...
Министрите, отговарящи за телекомуникациите в страните-членки на ЕС, се събират
Коментари Харесай

Май Помпео: Европа трябва да постави сигурността на 5G на първо място

Министрите, отговарящи за телекомуникациите в страните-членки на Европейски Съюз, се събират в Брюксел във вторник, с цел да разискват сигурността на новоизграждащите се безжични мрежи от пето потомство (5G). Техните решения могат да имат дълготраен резултат върху способността на европейските страни да защитят персоналната цялост на своите жители и в последна сметка - да защитят своите свободи.

5G мережите скоро ще обиден всеки аспект от живота, в това число и жизненоважна инфраструктура. Новите високотехнологични благоприятни условия ще зареждат самостоятелни транспортни средства, изкуствен интелект, интелигентни мрежи и други новаторски технологии. Благодарение на метода, по който са построени 5G мрежите, е невероятно да се отдели някоя част от мрежата от друга.

С толкоз доста евентуални опасности, от незабавен порядък е построяването на тези осведомителни артерии на 21 век да бъде осъществено от надеждни компании. По-специално, извънредно значимо е европейските страни да не дават котрола върху своята жизненоважна инфраструктура на китайски софтуерни колоси като Huawei или ZTE.

Само вземете поради историята на Huawei. Компанията със седалище в Шънджън поддържа връзки с Народната освободителна войска на Китай. Тя е забъркана в шпионаж в Чехия, Полша и Нидерландия, твърди се, че е откраднала интелектуална благосъстоятелност от задгранични съперници в Германия, Израел, Обединеното кралство и Съединени американски щати и е упрекната в рушвет и корупционни практики в страни като Алжир, Белгия и Сиера Леоне. Huawei получава голяма държавна поддръжка, която й разрешава незаслужено да подбива цените, предлагани от съперници, работещи на пазарен принцип.

Осигуряването на отбрана на 5G мрежите не значи само да се предотврати опцията да ги построява определна компания. Китайският Закон за национално разузнаване показва ясно, че Китайската комунистическа партия може да принуди всеки снабдител на 5G услуги да предава информация и да прави други секретни действия.

Това буди безпокойствие, тъй като Китайската комунистическа партия сама по себе стои зад дълъг лист от злонамерени кибер интензивности. Миналата година Министерството на правораздаването на Съединени американски щати повдигна обвинявания против членове на намиращата се в Тянжин хакерска група APT 10, която е работила дружно с Министерството на държавната сигурност на Китай, атакувайки десетки европейски и американски компании за кражба на интелектуална благосъстоятелност и сензитивна персонална информация.

С опциите на 5G Китайската комунистическа партия може да употребява достъпа на Huawei или ZTE до частна или фирмена информация за кражба, или да употребява спешни прекъсвачи, с цел да провокира разстройства в жизненоважни бъдещи приложения като електрически мрежи или телехирургически центрове. И е належащо единствено да се видят безкрайните нарушавания на човешките права от страна на Китайската комунистическа партия в Синцзян, които толкоз красноречиво бяха посочени в изтекли наскоро документи, с цел да се разбере по какъв начин тази партия употребява технологиите за всеобщи репресии.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР