Министрите на здравеопазването и образованието и представители на Асоциация Родители,

...
Министрите на здравеопазването и образованието и представители на Асоциация Родители,
Коментари Харесай

МОН, МЗ и родители объдиха тестването на децата с антигенни тестове

Министрите на опазването на здравето и образованието и представители на Асоциация " Родители ", Национална мрежа за децата и Национален предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система организираха среща във връзка изследването измежду родителите по отношение на настройките им към опцията учениците да бъдат тествани с бърз антигенен тест, оповестяват от МОН.

По време на диалога бяха разисквани най-често задаваните въпроси в последните дни от страна на родителите. За да отговорим на тях и зародилите терзания предоставяме спомагателна информация, показват от МОН и прецизират какви са въпросите:
Каква е задачата на тестването и какъв брой постоянно ще се прави?
Целта на провеждането на антигенно тестване измежду учениците е да се направи " моментна фотография " на заболяемостта в учебните заведения след частичното възобновяване на образователния развой. По този метод ще се подсигурява оптимално безвредна среда, с цел да продължи присъственото образование, означават от МОН.
За коя възраст се отнася тестването?
От МОН дават отговор, че тестването ще може да бъде извършено на искащите възпитаници от 1. до 12. клас. То няма да е наложително, а по избор и със единодушието на родителите. Тестване няма да се прави на децата в предучилищна възраст - в детските градини.
Кой взима тестът, къде и по какъв начин? Кой получава резултатите?
За резултатите на всеки един възпитаник ще бъдат известени персонално неговите родители, а при нужда от следващи дейности (карантиниране на паралелка и/или в допълнение проучвания на контактни лица) - съответният класен началник и шеф на учебно заведение.

В резултат на получената информация от изследването и обезпечаването на нужния брой проби, ще бъде несъмнено за обособените учебни заведения времето и медицинските експерти, които ще извършат тестването. На учениците ще бъде изработен антигенен тест от здравно лице, като процедурата цели разкриване на вируса, което може да провокира местен дискомфорт.
В кои случаи може да се назначи още един тест с РСR?
От МОН разясняват, че PCR тест е допустимо да бъде назначен единствено в случаи, когато това е предписанието и рекомендацията на здравно лице.
Предвижда ли се тестване за антитела?
От просветителното ведомство са безапелационни, че на този стадий не се планува използване на проби за разкриване на антитела измежду учениците и учителите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР