Министрите на външните работи на НАТО, които се събраха вчера

...
Министрите на външните работи на НАТО, които се събраха вчера
Коментари Харесай

Външните министри на НАТО осъдиха руската агресия срещу Украйна

Министрите на външните работи на НАТО, които се събраха през вчерашния ден на двудневна среща в Букурещ, осъдиха експанзията на Русия против Украйна, потвърдиха поддръжката си за Молдова и взеха решение да укрепят Източния фланг, обобщава румънският вестник „ Адевърул “, представен от Българска телеграфна агенция.

За повторно Румъния е хазаин на събитие на високо ниво на НАТО след срещата на върха през 2008 година, напомнят медиите в Букурещ.

Срещата на министрите на външните работи от НАТО, която стартира през вчерашния ден, е първата след началото на войната против Украйна, която се провежда в източен съдружник от Алианса. Румъния има най-дългата сухопътна граница с Украйна.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис акцентира, че дневният ред на срещата в Букурещ преглежда най-неотложните и настоящи въпроси за НАТО и за груповата сигурност.

" Министрите на външните работи потвърдиха поддръжката на НАТО за суверенитета, териториалната целокупност, независимостта и евроатлантическите желания на Украйна, както и уговорката на страните от НАТО да продължат и да засилят помощта си за Украйна в съгласуваност с всички съответни сътрудници, преди всичко с Европейски Съюз. Министрите потвърдиха и уговорката на НАТО да ускори поддръжката си за Република Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина, с цел да поддържа целостта, устойчивостта, качествата и политическата самостоятелност на тези страни ", написа " Адевърул ", като цитира прессъобщение на румънското Министерство на външните работи.

В текста на декларацията министрите подчертаха решимостта на НАТО да ускори доста своята отбранителна и възпираща позиция и да продължи да развива цялостния потенциал от сили и качества. Те изпратиха единомислещо обръщение за взаимност, че всяко нахлуване против страна от НАТО ще бъде посрещнато с корав и обединен отговор, написа вестникът.

В подтекста на присъединяване в срещата на Финландия и Швеция, които бяха поканени да се причислят към Алианса, външните министри потвърдиха поддръжката си за политиката на отворени порти на НАТО и за решенията от срещата на върха в Букурещ през 2008 година, отбелязва " Адевърул ".

Днес ще се организира съвещание на Северноатлантическия съвет с Финландия и Швеция, които са поканени да се причислят към организацията. След това ще се организира и съвещание, в което ще се включат ръководителите на дипломацията на страните сътрудници от Северноатлантическия алианс - Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова.

Швеция и Финландия са постигнали добър прогрес към съглашение с Турция за приема на двете скандинавски страни в НАТО, съобщи в това време през днешния ден шведският министър на външните работи Тобиас Билстрьом.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР