Министрите на външните работи на Гърция и Турция се скараха

...
Министрите на външните работи на Гърция и Турция се скараха
Коментари Харесай

Никос Дендиас и Мевлют Чавушоглу се скараха по време на пресконференция в Анкара

Министрите на външните работи на Гърция и Турция се скараха пред камерите по време на взаимната им конференция след срещата в Анкара в четвъртък.

Никос Дендиас и Мевлют Чавушоглу показаха разликите си по редица въпроси, макар че преди договарянията имаше вяра, че може да се отвори опция за деескалация на напрежението по тематиките за морските граници и правата за изследване за въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Първо Дендиас разкритикува Турция за заканите й да разгласи война, в случай че Гърция разшири териториалните си води в Егейско море от 6 на 12 морски благи, което подхожда на Женевската спогодба по морското право, която обаче Анкара не е утвърдила.

Освен това той сподели, че турско-либийското морско съглашение от 2019 година е нелегално и упрекна Турция, че употребява мигранти като оръжие против Гърция и Европа.

Гръцкият външен министър акцентира, че подобряването на двустранните връзки би трябвало да се основава на интернационалното право, което, по неговите думи, Турция постоянно не съблюдава.

Чавушоглу отвърна на удара, като сподели, че Турция признава гръцкото малцинство, като „ гръцко православно “, до момента в който Гърция не признава турците мюсюлмани за турци мюсюлмани Чавушоглу също по този начин повтори настояванията на страната си да бъдат демилитаризирани няколко гръцки острова в Егейско море и отвърна на думите на Дендиас, че Анкара нарушава Лозанския контракт, с думите, че Атина „ приказва единствено за това, за което й изнася “.

След това атмосферата на конференцията се успокои, като Дендиас въпреки всичко означи, че има „ доста поле за прогрес в двустранните връзки “. „ Гърция и Турция са обречени да живеят дружно в район с доста комплицирани проблеми “, призна той, отбелязвайки, че не може да има прогрес, в случай че не се стигне до „ деескалация на възпламенителните дейности и мнения. Знам, че ни следва дълъг път, само че се надявам, че през днешния ден можем да създадем крачка напред “, съобщи Дендиас, като предложения турския си сътрудник в гръцката столица и допусна, че може да има среща сред гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

По-рано Дендиас се срещна с Ердоган за към час в президентския замък в Анкара. Турският президент предложи среща на върха в Източното Средиземноморие. След тази среща обаче не бяха направени изказвания.

Посещението на Дендиас в Турция е първото сред двете народи, откакто напрежението се увеличи мощно през 2020 година по отношение на претенциите на двете страни за морските граници в и правата за изследване за енергоресурси в Източното Средиземноморие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР