Министрите на външните работи на държавите от Европейския съюз одобриха

...
Министрите на външните работи на държавите от Европейския съюз одобриха
Коментари Харесай

ЕС започва военна мисия, която ще обучи 15 000 украински войници - България ще участва

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз утвърдиха основаването на подготвителна задача за образование на близо 15 000 украински военни на територията на общността, съобщи БНР.

Миналата седмица беше обявено, че и България ще се включи в тази задача и че е допустимо образование да се организира и на наша територия - на бойни санитари.

В Брюксел през днешния ден висшият представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи и че изострянето на връзките сред Сърбия и Косово е най-опасната рецесия сред тях след 2013 година.

Подробностите по военната задача за Украйна ще бъдат разисквани на следващия ден, когато министрите на външните работи ще дебатират въпроси в областта на защитата. Борел посочи, че образованието на украинските военни няма да се прави единствено от и в Полша, а и от и в други страни:

" За първи път виждам задача за военна помощ да минава по този начин бързо през всички процедури. Надявам се до края на месеца тя към този момент да бъде настояща ".

Министърът на външните работи Николай Милков е срещнал сътрудниците си с решението на Народното събрание за оказване на военна помощ за Украйна и е добавил, че българското държавно управление създава разнообразни варианти за присъединяване в задачата.

Жозеп Борел добави, че на прицел ще бъдат и трети страни, които оказват помощ на Русия във войната против Украйна, и загатна съответно Иран и Беларус.

" Много сме обезпокоени от обстановката на Западните Балкани, където могат да се очертаят няколко рецесии ", сподели Жозеп Борел:

" Мога да кажа, че сме изправени пред най-сериозната и рискова рецесия от 2013 година. И двете страни би трябвало неотложно да покажат подготвеност да намерят метод, с цел да понижат напрежение. Неприемливо е която и да било от страните да нарушава или пренебрегва отговорностите си по разговора. Оттеглянето на сърбите от институциите сътвори вакуум в Северно Косово и в него може да стане най-лошото “.

Борел посочи, че договарянията сред двете страни стартират довечера и добави, че е подготвен да свика съвещание на водачите, в случай че двете страни намерят практическо решение на въпроса с регистрационните номера на колите до 21 ноември. " Не можем да си позволим да нямаме съглашение до тази дата, другояче ще бъдем на ръба на доста рискова обстановка ", акцентира той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР