Министрите на отбраната на САЩ, Австралия и Япония се споразумяха

...
Министрите на отбраната на САЩ, Австралия и Япония се споразумяха
Коментари Харесай

САЩ, Австралия и Япония засилват военното си сътрудничество срещу агресивността на Китай

Министрите на защитата на Съединени американски щати, Австралия и Япония се споразумяха в събота да засилят военното съдействие между тях поради възходящите упоритости на Китай " да оформи света към себе си ". Вашингтон подхваща дипломатическа атака, с цел да противодейства на китайското въздействие в Азиатско-тихоокеанския район.

„ Дълбоко сме обезпокоени от все по-агресивното и тормозещо държание на Китай в Тайванския проток и на други места в района “, сподели министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, до момента в който приветства своите сътрудници от Австралия и Япония в американския боен щаб за тихоокеанския район на архипелага Хавай.

„ Нашият интерес е в поддържането на световния ред, учреден на правила. Но виждаме този ред под напън и в Индо-Тихиокеанския район, защото Китай се стреми да оформи света към себе си по метод, който не сме виждали до момента. “ - сподели Ричард Марлс, австралийският министър на защитата.

В четвъртък Вашингтон разгласи пакет от помощ от $810 милиона за страните от тихоокеанските острови, където Съединени американски щати възнамеряват да засилят дипломатическото си наличие. Вицепрезидентът Камала Харис пътува предходната седмица до Япония и Южна Корея и съобщи, че Съединени американски щати ще работят без боязън или съмнение в цяла Азия, в това число Тайванския проток.

Пекин счита Тайван за част от Китай и също по този начин претендира за тънкия и претрупан воден канал, който ги разделя. Харис посети демилитаризираната зона сред двете Кореи. Нейното пътешестване имаше за цел да покаже уговорката на Вашингтон да пази Южна Корея против Северна Корея. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР