Министрите на финансите на страните от Г-7 се договориха днес

...
Министрите на финансите на страните от Г-7 се договориха днес
Коментари Харесай

Г-7 с историческа сделка: Договориха глобален минимален корп...

Министрите на финансите на страните от Г-7 се договориха през днешния ден да поемат ангажимент за международен световен корпоративен налог от минимум 15 %, съобщи Ройтерс, представен от business.dir.bg.

" Необходимостта от национални налози за цифровите услуги ще отпадне незабавно, откакто бъде въведено световното решение ", уточни английският финансов министър Риши Сунак, който ръководи срещата в Лондон.

" След години на полемики финансовите министри от Г-7 реализираха историческо съглашение да реформират международната данъчна система, с цел да я създадат подобаваща за световната цифрова епоха ", добави Сунак.

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън предложи на сътрудниците си от Г-7 и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) да се дефинира налог от минимум 15% върху облагите на огромните интернационалните компании.

Досега се говореше за ставки от 12,5 на 100, колкото е настоящата в Ирландия, през 21 на 100, която се поддържаше от Франция, Германия и Европейския парламент, до 25%, каквато оферират европейски икономисти.

Каква би трябвало да е ставката

Какъв би трябвало да бъде точният размер на ставката на световния най-малко. Аз нямам съответно число в главата си, само че бих споделил, че в случай че приказваме за " най-малко ", той в действителност би трябвало да бъде подобен, разяснява по БНР Даниел Бън, вицепрезидент на Tax Foundation. Не би трябвало да се слага равнище, което в действителност ще се окаже доста по-високо по отношение на актуалните ставки в доста страни. Със сигурност 21% е доста висока ставка. 15% също е относително висока, защото има страни - каквато е България, да вземем за пример, както и Унгария, където облагането към момента е по-ниско от този размер, означи специалистът.

Запитан какъв интервал ще имат страните да трансформират законодателството си Бън отговори, че съгласно него ще отнеме няколко години преди тези правила да бъдат въведени. Възможно е Съединените щати да създадат смяната още тази година, само че тя ще се отнася за американските мултинационални компании. За останалите страни обаче ще минат няколко години преди да подпишат евентуалното съглашение или преди да го вкарат. Някои страни към този момент анонсираха повишаване на корпоративния налог, както се случи във Англия. В тях обаче ставката е много по-висока, в сравнение с тази, която би била годна за световен най-малко, съобщи Даниел Бън.

Зам.-председателят на Tax Foundation изрази мнението си, че плоският налог - подобен какъвто се ползва в България, е доста добър особено за по-малките страни, тъй като това е елементарна система и разрешава елементарно администриране. Що се отнася до прогресивната канара, тя може да бъде обезпечена и през избрани обществени стратегии, когато приказваме за персоналните приходи. Струва ми се, че това е по-добрият метод, в сравнение с въвеждането на разнообразни ставки по отношение на благосъстоянието, разяснява Бън.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР