Министрите на енергетиката в Европейския съюз спешно сформираха работна група

...
Министрите на енергетиката в Европейския съюз спешно сформираха работна група
Коментари Харесай

Не на руския газ в рубли: Енергийните министри в ЕС солидарни с България и Полша


Министрите на енергетиката в Европейския съюз незабавно образуваха работна група за оценка на обстановката с доставките на природен газ. Първата среща на групата ще бъде в София още в четвъртък.

Спирането на доставките за България и Полша беше главен акцент на срещата на енергийните министри довечера. Двете страни отхвърлят да преминат към разплащане в рубли. Според Брюксел желаната от Москва скица за разплащане е нарушаване на глобите против Русия поради експанзията в Украйна.

„ Тази среща е на първо време знак на взаимност с България и Полша. Единодушни сме, че ще продължим да плащаме газа в евро или в долари и няма да позволим да ни се постанова едностранна смяна във към този момент подписани контракти “, съобщи Барбара Помпили, министър на енергетиката и околната среда на Франция.

Германия, която имаше най-силни запаси за ембарго и на доставките на нефт, към този момент трансформира позицията си.

„ След като от два месеца се приготвяме, мога да кажа, че Германия не е против ембарго на съветския нефт. Разбира се, ще бъде тежко, само че сме подготвени да го понесем. Мисля обаче, че други страни имат по-голям проблем с това и мога да вляза в ситуацията им “, съобщи Роберт Хабек, министър на стопанската система и опазването на климата на Германия.

До 27 април, когато Кремъл спря доставките на газ за Полша и България, Газпром доставяше към 40% от синьото гориво и 26% от петрола за страните от Европейски Съюз.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР