Mинистрите на енергетиката на страните от Европейския съюз днес се

...
Mинистрите на енергетиката на страните от Европейския съюз днес се
Коментари Харесай

ЕС се договори за таван на цените на газа

Mинистрите на енергетиката на страните от Европейския съюз през днешния ден се споразумяха за ограничение на цените на природния газ, съобщи „ Ройтерс “. Това се случва след седмици диалози по изключителната мярка.

Ограничението идва като опит на Европейски Съюз да понижи високите цени на газа. Министрите се споразумяха да задействат ограничаване, в случай че цените надвишават 180 евро за мегаватчас за три дни по предния месечен контракт за газ на нидерландския газов хъб TTF, който служи за европейски бенчмарк, демонстрират данни на представители на Европейски Съюз и документ, забелязан от „ Ройтерс “.

ДПА също написа, че министрите на енергетиката в Европейски Съюз са се споразумели за таван със същата стойност –
до 180 евро за мегаватчас.
Ограничението може да бъде задействано от 15 февруари 2023 година, демонстрира документът с детайлности за окончателната договорка.

Германия гласоподава в поддръжка на договорката, макар че изрази угриженост по отношение на въздействието на политиката върху способността на Европа да притегля газови доставки на конкурентни във връзка с цените международни пазари, обявиха трима представители на Европейски Съюз.

„ Никой в Германия не е срещу ниските цени на газа, само че знаем, че би трябвало да бъдем доста деликатни, с цел да не пожелаем положително, а да създадем неприятно “, съобщи немският министър на стопанската система Роберт Хабек в понеделник, преди съвещанието.

Трима чиновници обявиха, че Нидерландия и Австрия са се въздържали. И двете страни се опълчиха на горната граница по време на договарянията, опасявайки се, че тя може да наруши енергийните пазари в Европа и да заплаши нейната енергийна сигурност.

Сделката е резултат от месеци на диспути по концепцията и две предходни изключителни срещи, които не съумяха да реализират съглашение сред страните.

Около 15 страни, измежду които Белгия, Гърция и Полша, желаеха таван под 200 евро/МВтч – надалеч по-нисък от в началото препоръчаната от Европейската комисия граница от 275 евро/МВтч предишния месец.

„ Става въпрос за нашето енергийно бъдеще. Става въпрос за енергийната сигурност. Става въпрос за това по какъв начин да имаме налични цени, да избегнем деиндустриализацията “, съобщи в понеделник белгийският министър на енергетиката Тине ван дер Щратен.

Първоначално ограничаването няма да се ползва за частни покупко-продажби с газ отвън енергийните тържища, макар че това може да бъде преразгледано след влизането му в действие.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР