Министерството на земеделието работи за завършване на Стратегическия план за

...
Министерството на земеделието работи за завършване на Стратегическия план за
Коментари Харесай

Зам.-министър Събев: Министерството на земеделието работи за завършване на Стратегическия план в рамките на месец октомври

Министерството на земеделието работи за довеждане докрай на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони (СПРЗСР) в границите на месец октомври и неговото използване да стартира в период 2023 година Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на съвещание на Тематичната работна група отдадена на проекта. В полемиката участваха браншови организации и специалисти от Министерството на земеделието (МЗм), които показаха напредъка на работата по документа.

„ Работим доста интензивно по завършването на Стратегическия проект, само че връзката с Европейската комисия (ЕК), както и приемането на противоположна връзка от там лишава повече време от предстоящото “, уточни заместник-министър Събев. Той посочи още, че има и интервенции, които досега са били считани за финализирани на равнище връзка с Европейска комисия, а в този момент още веднъж са върнати на масата на договарянията.

Аграрният заместник-министър акцентира, че сега продължава работата по премахване на мненията на Европейска комисия. Предвижда се на идващото съвещание, пред членовете на работната група, да бъдат показани бюджетите по интервенциите, както и напредъкът по връзката с Комисията по поставените въпроси. Една от тематиките, която бе дискутирана, е референтната дата за подпомагането на животновъдите, както и условието за минимално задържане на животните.

На съвещанието стана ясно, че базовите дефиниции са допълнени и надградени, като се уреждат по-прецизно разпоредбите в СПРЗСР.

Нов миг е, че след връзка с Европейска комисия има смяна при Националните стандарти за положително екологично положение – (ДЗЕС) 6 и 7, като условието за диверсификацията за култури на равнище стопанство се заменя с условие за ротация на културите. Това значи, че земеделските стопани следва да обезпечават годишно промяна на отглежданата просвета.

Относно преходната национална помощ за тютюн, Европейска комисия е приела предлагането на Министерството на земеделието да се актуализира референтният интервал 2016-2018 година, каквото бе желанието и на българския отрасъл, посочи още Събев.

При инструментите за ръководство на риска, министерството показа предлагането си за основаване на взаимоспомагателен фонд. Предвижда се той да бъде основан със средства от Европейския аграрни фонд за развиване на земеделието, Европейски фонд за гарантиране на земеделието, вноски на земеделците и народен бюджет. Идеята е посредством него да се финансират уязвимите браншове и да се подкрепят при разнообразни пазарни, стопански и климатични разтърсвания, тъй че да се подсигурява жизнеспособността на стопанствата.

Добавен е нов приоритет за хуманно отношение към свинете, който планува уголемение на площите за развъждане. Ще се сътвори и целево подкрепяне за птици.

По време на съвещанието бе обявено още, че се работи и по законодателната рамка, нужна за използване на Стратегическия проект. „ Има създаден първи вид за промени на Закона за подкрепяне на земеделските производители. Подготвени са и частични планове на наредби, посредством които ще се ползва проектът, само че с цел да бъдат приключени подзаконови нормативни документи е належащо първо да има дефинитивно утвърден Стратегически проект и настоящ парламент “, разяснява Георги Събев.

За да стартира използването на стратегическия документ той би трябвало да бъде утвърден от Европейска комисия, като тази процедура лишава сред 6 и 8 седмици. Финалният вид на СПРЗСР ще бъде оповестен и на формалната страница на Министерството на земеделието.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР