Министерството на земеделието работи целенасочено за цялостно подпомагане на земеделския

...
Министерството на земеделието работи целенасочено за цялостно подпомагане на земеделския
Коментари Харесай

България ще получи 10,6 милиона евро от ЕК в помощ на земеделците

Министерството на земеделието работи целеустремено за изцяло подкрепяне на земеделския бранш, който сега е изправен пред редица провокации. Това оповестиха от пресцентъра на ведомството.

Предстои да бъде разпределена изключителната помощ, избрана от Европейската комисия, за подкрепяне на земеделските стопани,засегнати от икономическата рецесия след спора сред Русия и Украйна. Това е написано в план на разпоредба, оповестен на уеб страницата на земеделското министерство, като публичното разискване на документа ще продължи до 7 юли, прецизират от министерството.

Съгласно Делегиран правилник на Комисията от 23 март на страните членки се дава помощ от Съюза от 500 000 000 евро, като за България е планувана помощ от 10,6 млн. евро с опция тази помощ да бъде увеличена с национални средства до 200 % или общо 62 млн. лв..

11 млн. евро дава Европейски Съюз на земеделците ни поради войната в Украйна

Според плана помощ се дава на стопани от секторите " Свиневъдство ", " Птицевъдство ", лозаро-винарския бранш и оранжерийното произвеждане на зеленчуци. Министерството ще съблюдава избрания от Комисията период за погашение на средствата по изключителното подкрепяне до 30 септември.

 istock istock
Допълнително по отношение на провокациите, пред които са изправени земеделските производители, по други ограничения предпочитано ще бъдат подпомагани растениевъди и животновъди от уязвими браншове, прецизират от Министерството на земеделието.

Очаква се през юли да бъде изменен европейският правилник и да бъдат преразпределени 5 % от неизразходваните средства от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) от средствата за 2021 година и 2022 година или 33 млн. евро обществени средства за подкрепяне на земеделските производители, както и дребни и междинни  предприятия.

Като спешна мярка по отношение на войната в Украйна Европейската комисия одобри и Временна рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии в поддръжка на стопанската система, в размер до 35 000 евро на стопанство. Предвидена е помощ по краткотрайната рамка в размер на 150 млн. лева, по отношение на което е предлагането на Министерството на земеделието за идната актуализация на държавния бюджет. Временна рамка дава опция на страните членки да дават лимитирана по мярка помощ на наранени от спешната обстановка дружества; да подсигурява ликвидност за предприятията и да компенсират сдруженията за спомагателните разноски, направени заради извънредно високите цени на природния газ и електрическата енергия, се показва в известието.

От актуализацията на бюджета зависи и разпределението на 18,7 млн. лева в допълнение финансиране за хуманно отношение към прасета и птици.

Министерството на земеделието напомня, че земеделските производители имат право и на помощ под формата на отстъпка от цената на акциза върху газьола, употребен в първичното селскостопанско произвеждане – годишно в размер до 100 млн. лева, и на данъчни облекчения под формата на преотстъпване на корпоративен налог, свързани с вложения в размер на към 40 млн. лева.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР