Министерството на земеделието подготвя промени в закона за арендата, които

...
Министерството на земеделието подготвя промени в закона за арендата, които
Коментари Харесай

Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата

Министерството на земеделието приготвя промени в закона за арендата, които да подсигуряват отбрана на ползите както на притежателите на аграрни земи, по този начин и на тези, които вземат и обработват земята, съобщи БНР.


90% от договорите за култивиране на земя сега са едногодишни, споделя ръководителят на Асоциацията на притежателите на земи Евгений Орошъков. Това се постанова поради дългогодишни проблеми с недобросъвестни наематели.

" Ако недобросъвестният ползвател употребява земята, без да заплаща контрактуваната лихва, притежателят не може действително да отбрани правата си. Той е заставен да се обърне към съда, където вероятно ще получи някаква правдивост след няколко години и след едно дълго и скъпо правосъдно произвеждане, през което ползвателят ще продължи да употребява земята ", изясни Орошъков.

Според земеделския министър Кирил Вътев обаче едногодишните контракти са проблем в земеделието.

" Всички тези екологични ограничения и условия за поддържане на почвеното изобилие по какъв начин да чакаме от един аграрни производител да влага в една земя, когато той я взема за една година, за една година няма по какъв начин да стане. Затова тези контракти напълно обективно би трябвало да станат по-дългосрочни ", уточни министърът.

За да се случи това са нужни промени в закона за арендата, споделят притежателите на земя.

" Да се плануват механизми за улеснено преустановяване на дълготрайните контракти при положение на неплащане от страна на ползвателя, както и индексиране на цената на действителните заплащания съгласно пазарните условия ", сподели още Орошъков.

От агроведомството са съгласни, че промени би трябвало да има и ги приготвят./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР