Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ обяви активната си работа

...
Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ обяви активната си работа
Коментари Харесай

МЗХ разработва седем законопроекта в подкрепа на земеделците

Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ разгласи дейната си работа по създаването на седем значими законопроекта , целящи да подобрят изискванията и регулацията в земеделския отрасъл. На особено изнесено съвещание на Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание, извършено в Министерство на земеделието и храните, бяха разисквани идните законодателни промени, които са от основно значение за сектора .

Заседанието, ръководено от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, акцентира нуждата от бързо и дейно взаимоотношение с браншовите организации за ускорение на законодателния развой. Премиерът акад. Николай Денков изрази цялостната поддръжка на държавното управление за земеделците и подчертава върху напредъка на законопроектите, отбелязвайки, че пет от тях скоро ще бъдат показани за публично разискване.

Водещите законопроекти включват :

– Закон за аграрната камара – с акцент върху регулирането на браншовите организации.
– Закон за собствеността и използването на земеделските земи – ориентиран към усъвършенстване на използването на земи, с приоритет за локалните аграрни стопани.
– Закон за храните – уреждащ промени по европейски регламенти.
– Закон за подкрепяне на земеделските производители – квалифициран за публично разискване.
– Закон за виното и спиртните питиета – за понижаване на административната тежест и възстановяване на контрола.
– Закон за изменение и допълнение за арендата в земеделието – със значителен акцент в идните полемики на Консултативния съвет по поземлени връзки.
– Закон за кооперативите – с оферти от водещ австрийски специалист, ориентиран към леки и ефикасни промени.

Министър Вътев акцентира уговорката на министерството към тези начинания и изрази убеденост, че те ще донесат значими усъвършенствания в бранша . Особено внимание бе обърнато на новия Закон за разпоредбите на доставка по агрохранителната верига , който съставлява забележителна стъпка към рационализация и възстановяване на регулациите в земеделието и хранителния бранш.

Тези законопроекти се чака да донесат дълго чакани промени и усъвършенствания в земеделския отрасъл , като в същото време укрепят връзката сред държавното управление и браншовите организации, осигурявайки по-стабилна и предвидима бъдеща рамка за развиването на бранша.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР