Министерството на земеделието и храните изпълнява амбициозен план за разширяване

...
Министерството на земеделието и храните изпълнява амбициозен план за разширяване
Коментари Харесай

Министър Тахов: МЗХ работи за разширяване на поливните площи с 1,5 млн. дка

Министерството на земеделието и храните извършва упорит проект за разширение на поливните площи от сегашните 400 хиляди дка на 1,5 млн. дка. Това заяви министърът на земеделието и храните доктор Георги Тахов на среща с представители на браншови организации в Министерство на земеделието и храните.

Министърът на земеделието и храните осведоми, че развиването на хидромелиорациите би трябвало да продължи и на последващи стадии и поливните площи да се разширят до 8,5 млн. дка. Той акцентира острата нужда да се работи поради резултатите от климатичните промени. „ Високата себестойност на земеделската продукция е резултат и от неналичието на напояване. Това би трябвало да е национална политика и ангажимент ", съобщи министър Тахов.

Първата стъпка към развиването на хидромелиорациите е цялостна инвентаризация на настоящето положение на поливните площи, стопанисвани от „ Напоителни системи ", каквато не е правена от 1992 година, и обединяването на данните в обединен цифров модел, заяви министър Тахов. Предвидено е инвентаризацията да се реализира в това число посредством геодезическо снимане на оборудванията и снимане от въздуха. Работна група ще създаде цялостната документи и процедура за пускане на процеса по възлагане на активност по актуализиране на салдото на поливните площи в България.

Във връзка със почналия банкет на планове за напояване по подмярка 4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства " от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година министър Тахов уточни, че всички площи със съществуващи напоителни съоръжения ще бъдат възможни, както и тези, които не се напояват, в случай че там към 1 януари 2007 година е работила система за напояване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР