Министерството на земеделието и горите на Турция реши да ограничи

...
Министерството на земеделието и горите на Турция реши да ограничи
Коментари Харесай

С колко ще поскъпнат доматите, след като Турция забрани износа за България

Министерството на земеделието и горите на Турция реши да ограничи износа на домати до 14 април 2023 година. От известие на ведомството, представено от турските медии, излиза наяве, че аргументите за тази мярка са необикновеното скорошно повишаване на цените на доматите в Турция и тежките последствия от земетресенията в страната.

Именно това е наложило да се вземат ограничения за " гарантиране на продоволствената сигурност и за стабилизиране на цените ", написа Daily Sabah.

" Забраната за експорт на турски домати ще докара до в допълнение им оскъпяване в България ", съобщи пред btv Цветомир Цеков от Национална браншова камара " Плодове и зеленчуци ".
 Експерт: Трябва да има
Експерт: Трябва да има " таван " на комерсиалните надценки, а не на цените у нас

Пазарният дял на огромните търговски вериги у нас се движи сред 50-60% до 80% за някои от продуктите

Българското оранжерийно произвеждане сега е на минимума си поради високите цени на топлоносителите

" Няма вътрешноконкуретни цени, а по трасето има прекупвачи, които усилват цените ", изяснява Цеков.

Според специалиста сега краставици се внасят от Гърция за 3.80 лева за кг на тържищата, а домати - за 1.60-2.00 лева от Турция. Ако са розови стигат до 3.50 лева за кг.

" Заради неналичието на съответен надзор от страна на страната зеленчуците доближават на двойно по-високи цени за крайния консуматор у нас ", добавя Цветомир Цеков.

На този декор оранжериите в България безусловно не са засяли нищо тази зима, тъй като бяха обезпокоени от високите цени на газа и мислеха, че няма да могат да си покрият разноските и ще банкрутират. А когато няма предложение, цените потеглят нагоре. Така че, следва още повишаване, обявиха за Money.bg от " Активни консуматори ".

Данни на министерство на земеделието демонстрират, че за първите 10 месеца на 2022 година България е изнесла общо 31 630 тона пресни зеленчуци, което е с 30% по-малко от 2021 година.

Точно с какъв брой ще нарастнат цените на доматите у нас към момента не е ясно, само че от браншовата камара са безапелационни, че това ще се случи и че тук-там в страната нарастването ще е двойно.
 Какви са цените на съществени хранителни артикули в магазините в Италия, Германия и Испания
Какви са цените на съществени хранителни артикули в магазините в Италия, Германия и Испания

Оказва се, че цените в Русия са сходни, като се изключи месото
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР