Министерството на земеделието, храните и горите ​обяви приоритетите по специфичните

...
Министерството на земеделието, храните и горите ​обяви приоритетите по специфичните
Коментари Харесай

По-високите доходи на земеделците са приоритет в ОСП

Министерството на земеделието, храните и горите ​обяви целите по характерните цели и интервенциите, включени по Първи дирек от Стратегическия проект за новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Националният документ за подкрепяне на земеделските производители бе показан по време на 14-ото съвещание на тематичната работна група от заместник-министрите на земеделието, храните и горите Георги Събев и Явор Гечев, както и специалисти от аграрното министерство. Първи дирек обгръща интервенции по девет характерни цели.

Първата характерна цел е обвързвана с подкрепяне на земеделските приходи и резистентност на селскостопанския бранш. В рамките <210> са разпознати три потребности, които могат да се осъществят с интервенции по Първи дирек. Една от тях е доближаване на приходите на земеделските стопани с тези от други браншове. Друга нужда е увеличение на икономическия капацитет на дребните и междинните стопанства, а третата е увеличение на икономическия капацитет на предпочитаните браншове. Втората характерна цел е обвързвана с повишение на конкурентоспособността и усилване на пазарната ориентировка на стопанствата.

Специфична цел четири е първа от задачите, обвързвана с околната среда и климата. Тук Първи дирек има принос към покриването на нужда 2, която планува увеличение на органичния въглерод в почвата, за което има планувана екосхема.

Друга екологична цел, включена тук, е поощряване на устойчивото развиване и ефикасното ръководство на естествените запаси, включително вода, почва въздух, в това число понижаване на зависимостта от химикали. С интервенции по Първи дирек по тази характерна цел са адресирани 5 потребности, от които три с доста висок приоритет, свързани с поддържане на салдото при разнообразието на културите, устойчива приложимост на препарати за растителна отбрана и торове, както и възстановяване на качеството на почвите.

Специфична цел шест има принос към прекъсването на загубата на биологично многообразие и превръщане на наклонността за възстановяване на екосистемните услуги и запазване на местообитанията и ландшафта. По време на създаването <210> като потребности с доста висок приоритет са избрани нуждата от запазване и възстановяване на природозащитното положение на типовете птици, свързани с обработваеми земи, и поощряване на практиките за разширение на биологичното земеделие.

Специфична цел седем е ориентирана за привличане и поддръжка на млади стопани. Свързана е с общоевропейски приоритет за привличане на повече младежи в бранша и възобновяване на поколенията.

Специфична цел девет включва потребности във връзка с качествена и питателна храна и хуманното отношение към животните. С интервенциите по Първи дирек се адресират потребностите, ориентирани към поощряване на биологичното произвеждане и възстановяване на потреблението на препаратите за растителна отбрана и торове, които са избрани с доста висок приоритет. Преди създаването на задачите и интервенциите са направени предварителни разбори и обзор. Концепцията за определянето и приоритизирането им включва 4 съществени групи критерии. Първата група регистрира факторите, които постановат нужда от незабавни дейности. Следващата група критерии имат политическо значение в подтекста на ОСП. Третата е обвързвана с цели, които се основават на успеваемостта. На последно място е приложимостта на инструментите на ОСП за финансиране на дадената нужда.

25% от директните заплащания - за екосхеми

В новата ОСП 25% от годишния бюджет по директните заплащания ще бъде ориентиран към екосхеми. През новия програмен интервал земеделските стопани ще могат да аплайват по 10 схеми за климата, околната среда и хуманното отношение към животните, така наречен екосхеми. Те са за поддържане на биологично земеделие (земеделски площи)​, за поддържане на биологично земеделие (селскостопански животни)​, за поддържане и възстановяване на биологичното многообразие и екологичната инфраструктура​, за опазване и възобновяване на почвения потенциал​, за понижаване на потреблението на пестициди​, за екологично поддържане на трайните насаждения​, за екстензивно поддържане на непрекъснато затревените площи​, за поддържане и възстановяване на биоразнообразието в горски екосистеми, за нашарване на отглежданите култури и буферни екологични линии.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР