Министерството на земеделието, храните и горите налага глоби при паленето

...
Министерството на земеделието, храните и горите налага глоби при паленето
Коментари Харесай

Глоба от 1 000 лв. за палене на огън в гората

Министерството на земеделието, храните и горите постанова санкции при паленето на огън навън място, което е на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горски територии.

 Оранжев код за пожароопасност
Оранжев код за пожароопасност

При потреблението на огън за битови потребности да се преценяват с ограниченията за сигурност

При палене на огън в горските територии и отвън избраните зони от държавните горски и ловни стопанства физическите лица могат да получат санкция до 500 лв., а плануванаъа имуществена глоба е до 1000 лева За юридически лица, при които се откри нарушаване, санкцията е в двоен размер.

Ако бъде открито нарушаване на наредбите за отбрана на горските територии от пожари и за съблюдаване на пожарна и спешна сигурност, с изключение на санкция, ако действието се дефинира за закононарушение, отговорност за него може да се търси и по Наказателния кодекс. В такива случаи законът планува до 8 години затвор за породен пожар в гората и до 10 години за случай, предизвикал вреди в предпазени територии.

 Пожарът в Изворище е локализиран
Пожарът в Изворище е локализиран

Военни ще оказват помощ в погасяването на огъня и през днешния ден

Според МЗХГ главната причина за пораждане на горските пожари, макар всички апели и рекомендации, остава човешката немарливост. " Едва два от всички над 260 пожари са зародили вследствие мълнии ", допълват от министерството.

За това управлението на МЗХГ приканва всички да бъдат извънредно деликатни и да пазят горите от пожари, изключително в този момент, когато извънредно високите летни температури основават предпоставки за пораждане на произшествия в полските и горски територии.

 Почти 200 пожара за денонощие са гасили пожарникарите
Почти 200 пожара за денонощие са гасили пожарникарите

Над 90% от пожарите са породени от човешка интервенция

МЗХГ приканва всички да обмислят дейностите си и да не подхващат действия като изхвърляне на угарки на тревата или от прозореца на автомобила, палене на огън навън, оставяне на празни стъклени опаковки от храна и питиета след излет на открито, които работят като лупа, както и прехвърчане на искри от мотора при нахлуване на прибираща реколтата техника или коли на излет, което може да провокира запалване, което да прерасне в пожар.

И през тази година са регистрирани висок брой пожари, като единствено за три дни те са нарастнали от 251 на 277, а засегнатата повърхност надминава 17 900 дка.

Поразените площи от пожарите през тази година са над 1 700 дка. Преките вреди възлизат на близо 400 000 лева съгласно изчисленията на Изпълнителната организация по горите.

 Пожарът в Стара Кресна е овладян
Пожарът в Стара Кресна е овладян

До края на деня се чакат и превалявания

С огромен интензитет са пожарите наоколо до Благоевград, София, Берковица, Бургас. Само последният огромен пожар, който пламтя до бургаското село Изворище, обхвана близо 3 000 дка, като на 500 от тях огнената буря доближи до върховете на дърветата и ги унищожи изцяло.

Припомняме, паленето на открит огън е допустимо само на особено обозначените за това места. Обикновено наоколо има поток или река. Като даже и на регламентираните за задачата места жителите не би трябвало да си потеглят, откакто са запалили огън, до момента в който не се уверят, че той е изцяло изгасен.

 Кметът на Бургас разгласи отчасти бедствено състояние
Кметът на Бургас разгласи отчасти бедствено състояние

Огнената буря продължава да обгръща

МЗХГ приканва и стопаните да внимават със селскостопанската техника в дейния летен интервал. Паленето на стърнища, суха трева и плява в земеделските земи и по слоговете и крайпътните линии и други площи със суха растителност е неразрешено.

При подозрение за пораждане на пожар, незабавно би трябвало да се подаде сигнал на денонощния телефон 112. От началото на годината са признати близо 1 200 позвънявания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР